Hipertoniya ilə mübarizənin gözlənilməz yolu kəşf edilib...

...Fasulye, qoz-fındıq və mərcimək kimi təbii bitki zülallarını müntəzəm olaraq yemək hipertansiyonun inkişaf riskini azalda bilər.

SİA-nın məlumatına görə, bu barədə “Journal of the American Heart Association” jurnalında dərc olunan araşdırmada deyilir.

Müəlliflər tədqiqatın əvvəlində yüksək qan təzyiqi olmayan təxminən 2300 iştirakçının məlumatlarını təhlil ediblər və onları 18 ilə qədər izlədilər.

Məlum olub ki, qida rasionunda nə qədər çox bitki zülalı varsa, hipertoniyaya yoluxma riski bir o qədər azdır: istehlakın gündə 20 qram artması ilə risk 16 faiz azalıb.

Ancaq heyvan zülalları, məlum olduğu kimi, qan təzyiqinə ciddi təsir göstərməmişdir.

Bununla belə, alimlər vurğulayırlar ki, söhbət konkret olaraq minimal işlənmiş məhsullardan - təbii qoz-fındıq, paxlalılar, soyadan gedir.

Bitki zülallarının çeşidini daha çox işlənmiş alternativləri daxil etmək üçün genişləndirmək, əksinə, qan təzyiqi göstəricilərini pisləşdirə bilər.

Müəlliflər xatırladırlar ki, bitki zülallarını seçərkən təkcə onların mənşəyinə deyil, həm də emal dərəcəsinə diqqət yetirmək vacibdir.

Tofu və mərcimək kimi sadə qidalar əlavələr və yüksək duz tərkibli ət alternativlərindən daha sağlamdır.

2025-ci ilin may ayında alimlər artıq qan təzyiqini aşağı salan məhsulların adını çəkiblər. Məlum olub ki, çay, tünd şokolad, alma və üzümün müntəzəm istehlakı qan təzyiqinə faydalı təsir göstərə bilər.

Nazlı Almuradova

Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə