Meyvələrin təravətini soyuducusuz uzatmağın yolu tapılıb...

Yeni texnologiya təhlükəsizdir, ekoloji cəhətdən təmizdir və qida maddələrinin 98 faizə qədərini qoruyur...

...Tianjin Universitetinin alimləri soyuducudan istifadə etmədən meyvələrin saxlama müddətini bir neçə dəfə artıra bilən yeməli protein əsaslı innovativ örtük hazırlayıblar.

Yeni texnologiya təhlükəsizdir, ekoloji cəhətdən təmizdir və qida maddələrinin 98 faizə qədərini qoruyur.

SİA-nın məlumatına görə, nəticələr Nature Communications jurnalında dərc olunub.

İnkişaf, aşkar antibakterial xüsusiyyətlərə malik bir protein olan faza dəyişdirilmiş lizozimə əsaslanır. O, meyvənin mumlu təbəqəsinə möhkəm yapışır və natrium duzu və nanoselülozla birlikdə nəmin buxarlanmasını ləngidən və mikrobların böyüməsini maneə törədən nazik təbəqə əmələ gətirir.

Yeməli qoruyucu artıq çiyələkdən tutmuş manqoya qədər 17 müxtəlif növ meyvədə (təzə kəsilmişlər də daxil olmaqla) uğurla sınaqdan keçirilmişdir. İnkişaf, meyvələrin təzəliyini iki-beş dəfə uzatmaq qabiliyyətini nümayiş etdirdi.

Alimlər qeyd ediblər ki, texnologiya soyuducu saxlama tələb etmir: otaq temperaturunda o, ənənəvi soyuducu ilə müqayisədə karbon qazı emissiyasını 90 faiz azaldır. Alimlərin hesablamalarına görə, örtünün özü su ilə asanlıqla yuyulur və istifadəsi təhlükəsizdir.

Bundan əlavə, onun istehsalı böyük maliyyə xərcləri tələb etmir.

Tədqiqatçılar əmindirlər ki, inkişaf həm kimyəvi konservantları, həm də enerji tutumlu soyuq zənciri əvəz edə bilər ki, bu da onu qlobal ərzaq itkiləri ilə mübarizədə perspektivli vasitəyə çevirir.

Nazlı Almuradova

Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə