Qış tərəvəzləri arasında yer alan ispanaq insan sağlamlığına faydalı olan bir çox vitamin və mineral ehtiva edir. SİA xəbər verir ki, həm yeməklərdə, həm də içkilərdə istifadə edilən ispanaq, son vaxtlar nadir hallarda da olsa, pəhriz desertlərində də ortaya çıxıb. Buna görə də insanlar ispanağın faydaları və zərərləri, eləcə də ondan necə istifadə edildiyi ilə maraqlanırlar.
İspanağın faydaları
İspanaqda qlikoqliserolipid çox olur. Bu, həzm sistemindəki iltihabları sağaltmağa kömək edir və yeni iltihabların yaranmasının qarşısını alır. İspanaq yüksək lif tərkibli tərəvəzdir. Buna görə də qidanın parçalanmasına kömək edir və həzm sistemini tənzimləyir. Tərkibində beta-karotin olan ispanaq göz sağlamlığı üçün faydalı qidadır. Katarakt əmələ gəlməsinin qarşısını alan xüsusiyyətə malikdir. İspanağın tərkibində K vitamini də var. K vitamini qanı laxtalandırır. Beləliklə, hemofiliya simptomları aradan qaldırılır. Bundan əlavə, glikogen istehsalını idarə edərək qaraciyərin daha nizamlı və sağlam işləməsinə kömək edir.
Antioksidan xüsusiyyətlərə malik olan ispanaq ürək xəstəliklərindən hipertoniyaya qədər bir çox xəstəliyin qarşısını almaq üçün də istehlak edilir. İspanağın tərkibindəki komponentlər xərçəng hüceyrələrinin böyüməsinə maneə törədir. Tərkibində yüksək kalsium olan ispanaq sümük inkişafı üçün də dostdur. Tərkibində maqnezium, fosfor və sink olan ispanaq diş və dırnaq sağlamlığı üçün də çox faydalı qidadır. İspanağın tərkibindəki lutein maddəsi ateroskleroz problemlərinin qarşısını alır. Buna görə də hamilə və əmizdirən anaların ispanaq istehlakını artırmaq tövsiyə olunur.
İspanağın zərərləri
Sağlamlığa faydalı tərəvəz olan ispanağın zərərli təsirlərinə diqqət yetirilməlidir. İspanağın zərərli təsirləri istehlakdan əvvəl diqqətlə araşdırılmalıdır. İspanaq istehlak edərkən diqqət etməli olduğunuz ilk şey onu yumaqdır. İspanaq yuyulduqdan sonra tez bişirilməli və ən çoxu iki dəfə qızdırılmalıdır. Əks halda onun tərkibindəki nitrat nitritə çevrilir və zəhərlənməyə səbəb olur. Histamin həssaslığı olanlar ispanaq istehlak edərkən diqqətli olmalıdırlar. Histamin həssaslığı olan insanlar tərəfindən istehlak edildikdə bədəndə qabıqlanma və qızartı əmələ gəlir.
• İspanağın yan təsirlərinin simptomları aşağıdakılardır:
• Mədədə kramplar.
• Ürəkbulanma
• Qusma
• Şiddətli baş ağrısı
• İshal
• Yüksək hərarət
• Yorğunluq və zəiflik
• Bulanıq görmə
İspanağın həddindən artıq istehlakı da sağlamlığa zərər verə bilər. İspanaqda oksalatların nisbəti yüksəkdir. Bu, həddindən artıq istehlak ilə böyrək daşlarının artmasına səbəb ola bilər. Bundan əlavə, həddindən artıq miqdarda K vitamini qan laxtalanma riskini artıra bilər. Bu səbəbdən ispanaq istehlak edən insanlar diqqətli olmalıdırlar.
İspanaq nəyə faydalıdır?
Bu sağlam qidalanmaq istəyən insanların ən çox araşdırdığı mövzulardan biridir. Həzm sistemini tənzimləyən və sidikqovucu xüsusiyyətlərə malik olan ispanaq bir çox xəstəliyə yaxşı gəlir və eyni zamanda arıqlamağa kömək edir. Kalorisi az olan ispanağı ispanaq yeməyi kimi bişirib istehlak etmək də olar. Tərkibində yüksək lif olduğu üçün sizi toxtutma xüsusiyyətinə malikdir.
Sevilin Abbasova
Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə