...Orta dərəcədə sərt materialları çeynəmək yaddaş da daxil olmaqla idrak funksiyasını yaxşılaşdıran əsas beyin antioksidantı olan glutatyonun səviyyəsini artıra bilər.
SİA-nın məlumatına görə, bunu Kyungpook Milli Universitetinin Cənubi Koreya alimləri aşkar ediblər
...Qlutatyon beynin əsas antioksidantlarından biridir, hüceyrələri yaşlanma və idrak qabiliyyətinin zəifləmə səbəblərindən biri hesab edilən oksidləşdirici stressdən qoruyur.
Deməli, təcrübədə iki qrupa bölünən 52 sağlam tələbə iştirak edib: biri dondurma çubuqlarına bənzər taxta çubuqları, digəri isə adi parafin saqqızını çeynəyib.
İştirakçılar materialları beş dəqiqə çeynəyiblər, bundan sonra elm adamları beynin koqnitiv nəzarət və yaddaşdan məsul olan ön singulat korteksindəki qlutatyon səviyyəsini ölçüblər.
Ölçmə üçün maqnit rezonans spektroskopiyasından istifadə edilib. Metod beyində kimyəvi maddələrin konsentrasiyasını dəqiq müəyyən etməyə imkan verir.
Şagirdlər həmçinin çeynəmədən əvvəl və sonra idrak, yaddaş, diqqət və digər düşünmə bacarıqlarını qiymətləndirən idrak testləri keçiriblər.
Məlum olub ki, odun çeynəmək qlutation səviyyəsini xeyli artırıb. Eksperimental qrupda iştirak edənlər yaddaş testlərində, xüsusən də hekayəni xatırlama tapşırıqlarında yaxşılaşma göstəriblər.
Bundan əlavə, artan glutation səviyyələri bilavasitə təkmilləşdirilmiş bilişsel performansla əlaqələndirilir.
Alimlər çeynəməyin beyinə təsirlərini daha geniş kontekstdə araşdırmaq üçün tədqiqatlarını davam etdirməyi planlaşdırırlar. Onlar həmçinin müxtəlif materialların və çeynəmə müddətlərinin idrak funksiyasına necə təsir etdiyini yoxlamaq istəyirlər.
Nazlı Almuradova
Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə