Psixoloqlar: “Çörək bişirmək bizi daha xoşbəxt edir...”

Reseptə riayət etmək nizam və nəzarət hissi yaradır...

...Çörək yalnız xəmir deyil, həm də əhval-ruhiyyəni qaldırır. Psixoloqlar getdikcə daha çox qeyd edirlər ki, bu proses emosional rifahı yaxşılaşdıra və stressi idarə etməyə kömək edə bilər.

SİA-nın məlumatına görə, bu barədə Psychology Today yazır.

Reseptə uyğun bişirmək nizam və nəzarət hissi yaradır - xüsusilə çətin anlarda vacibdir.

Xəmir yoğurmaq və ya inqrediyentləri qarışdırmaq kimi sadə hərəkətlər zehinlilik təcrübəsi kimi çıxış edir: insan bu prosesə tamamilə batırılır, vanilin qoxusunu, sobanın istiliyini və xəmirin yumşaqlığını hiss edir.

Araşdırmalar göstərir ki, bu cür yaradıcı fəaliyyətlər, o cümlədən yemək bişirmək narahatlığı azaldır və həyatdan məmnuniyyəti artırır...

Çırpma və ya yoğurma kimi ritmik hərəkətlər sinir sistemini tənzimləməyə və emosiyaları sabitləşdirməyə kömək edir. Neyromüxtəlifliyi olan insanlar üçün - məsələn, autizm və ya DEHB - çörək bişirmək xüsusilə faydalıdır: resept strukturu təmin edir və toxunma hissləri və qoxular diqqəti cəmləməyə və istirahət etməyə kömək edir.

Hətta işlər plana uyğun getmədikdə - tort batırılır və ya peçenye yandırılır - bu müalicə prosesinin bir hissəsidir. Səhvlər səbr öyrədir və bizə tərəqqinin təkrardan keçdiyini xatırladır.

Eyni dərəcədə vacibdir, çörəkçilik insanları birləşdirir. Birlikdə bişirmək və ya yeməkləri bölüşmək əlaqə hissini gücləndirir və sevinc gətirir.

Sadə bir reseptlə başlayın, mükəmməlliyə can atmayın və nəticələrini mütləq paylaşın.

Bəzən ən yaxşı terapiya isti peçenye və mətbəxdə vanil qoxusu olur.

Nazlı Almuradova

Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə