Alimlər hansı almaların ən sağlam olduğunu aşkar ediblər…

Əsas becərmə üsuludur…

...Qrats Texniki Universitetinin (Avstriya) alimləri müəyyən ediblər ki, üzvi almalarda adi qaydada yetişdirilən almalardan daha çox faydalı bakteriyalar var.

SİA-nın əldə etdiyi məlumata görə, araşdırmanın nəticələri “Frontiers” jurnalında dərc olunub.

Tədqiqatçılar adi (supermarket) və təzə üzvi almaların mikrobiomunu gen gücləndirilməsi və kəmiyyət polimeraza zəncirvari reaksiyasından (xüsusi DNT, cDNT və ya RNT-nin miqdarını tez ölçmək üçün istifadə olunur) təhlil ediblər. Bundan əlavə, alimlər meyvənin çiçəyin əmələ gəldiyi aşağı hissəsində qabığın, pulpanın, toxumun və qabıqların mikrob tərkibini təhlil ediblər.

Nəticələr göstərib ki, hər bir almada meyvənin hissəsindən və necə yetişdirildiyindən asılı olaraq dəyişən unikal bakteriya birlikləri var. Üstəlik, almanın müxtəlif hissələrində müxtəlif bakteriya icmaları yaşayır. O da məlum olub ki, şərti olaraq yetişdirilən almalarda (sintetik gübrə və pestisidlərlə işlənmiş) bakterial birliklərin müxtəlifliyi və paylanmasının bərabərliyi üzvi almalara nisbətən daha aşağıdır.

Becərmə üsulundan asılı olmayaraq, almada aşkar edilən bakteriyalar əsasən dörd əsas qrupa - Proteobakteriyalar (80 faiz), Bacteroides (9 faiz), Aktinobakteriyalar (5 faiz) və Firmicutes (3 faiz) aid idi.

Ənənəvi olaraq yetişdirilən almalarda tədqiqatçılar bakteriya tərkibində əhəmiyyətli dəyişikliklər tapıblar. Xüsusilə, belə meyvələrdəki bakteriya cinslərinin və sıralarının 40 faizə qədəri transformasiya edilə bilər.

…İnsan sağlamlığına potensial olaraq mənfi təsir göstərə biləcək mikroorqanizmlərin sayının artması xüsusilə nəzərə çarpırdı.

Nazlı Almuradova

Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə