Duzsuz qidalar yemək erkən ölüm riskini azaldır...

...Təbii ki, duzsuz yemək Sizə dadsız-ləzzətsiz görünə bilər, lakin faydaları ölüm riskinizi azaltmaq qədər böyük ola bilər. SİA-nın əldə etdiyi məlumata görə, CNN yazır ki, yeni bir araşdırmaya görə, yemək bişirərkən duz əvəzedicisindən istifadə hər hansı bir səbəbdən və ya ürək-damar xəstəliklərindən vaxtından əvvəl ölüm riskinin azalması ilə əlaqələndirilir.

...Duz əvəzedicilərinin təsirli olduğuna dair sübutlar təqdim etməkdən çox məmnunuq.

Bunu baş tədqiqat müəllifi Dr. Loai Albarkuni, Sübut Əsaslı Tədqiqatlar İnstitutunun dosenti şərh edib.

...Tədqiqatda müxtəlif ölkələrdən 35 251 nəfər iştirak edib. Subyektlərin orta yaşı təqribən 64 və onların ürək-damar xəstəlikləri riski orta səviyyədən yüksək olub.

Tədqiqatçılar duzun dəyişdirilməsinin sidikdə natrium və qan təzyiqinin azalması ilə də əlaqəli olduğunu, qan təzyiqi dərmanlarının təsirinə bənzər bir təsir olduğunu tapıblar.

Albarkouni deyib ki, bu, ölüm riskinin azalmasını izah edə bilər.

Mütəxəssislər deyirlər ki, duz qəbulunu sadəcə ev yeməklərinizdən xaric etməklə azaltmaqla yanaşı, yeməyinizə daha çox dad qatmaq üçün duz əvəzediciləri almağa və ya duzsuz ədviyyatlardan istifadə etməyə cəhd edə bilərsiniz.

...Duz 40 faiz natrium və 60 faiz xlorid olan bir maddədir. Duzdan istifadə üçün bir norma var, ona əməl etsəniz, bu ədviyyat bədənə zərər verməyəcək. Amerika Ürək Assosiasiyasına görə gündə ideal duz miqdarı 1500 milliqramdır. Bir sıra araşdırmalara görə, həddindən artıq duz istehlakı müxtəlif sağlamlıq problemlərinə səbəb olur.

Nazlı

Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə