Niyə evdə hazırlanmış spirtli içkilər təhlükəli ola bilər?..

...Bir çox insan evdə hazırlanmış içkilərin təbii və təhlükəsiz olduğuna inanır. Lakin, asılılıq üzrə mütəxəssis Ruslan İsayev evdə hazırlanmış spirtli içkilərin qəbulunun risklərinin sertifikatlaşdırılmış spirtli içkilərdən xeyli yüksək ola biləcəyi barədə xəbərdarlıq edir.

SİA-nın məlumatına görə, asılılıq üzrə mütəxəssis Ruslan İsayev rusları evdə hazırlanmış spirtli içkilərdən çəkindirir. Onun sözlərinə görə, tez-tez təbii və təhlükəsiz hesab edilən likörlər, tinkturalar və ay işığı əslində kommersiya məqsədli istehsal olunmuş içkilərdən daha təhlükəli ola bilər.

Əsas risklər asanlıqla ağır zəhərlənməyə səbəb ola bilən nəzarətsiz spirtli içki tərkibi və fermentasiya zamanı əmələ gələn zəhərli çirklərin yüksək miqdarıdır.

Bu maddələr təmiz spirtli içkilərdən on dəfələrlə daha zəhərlidir və qaraciyərə, mədəaltı vəzə, eləcə də beyinə zərər verə bilər.

Ən ölümcül təhlükə metanol və ya ağac spirti ilə zəhərlənmə riskidir. O, meyvələrin, xüsusən də çəyirdəkli meyvələrin fermentasiyası zamanı əmələ gələ bilər və laboratoriya müayinəsi olmadan etil spirtindən ayırmaq mümkün deyil. Cəmi 30-100 millilitr metanol istehlak etmək görmə sinirinin zədələnməsi, kəskin böyrək çatışmazlığı və ölüm səbəbindən dönməz korluğa səbəb ola bilər.

Bu risk sənaye istehsalında ciddi şəkildə nəzarətdə saxlanılır və qarşısı alınır, lakin evdə belə deyil.

Bundan əlavə, "təbiilik" mifi və evdə hazırlanmış spirtli içkilərin asanlıqla əldə edilməsi tez-tez daha tez-tez və nəzarətsiz istehlakı təşviq edir. İsayevin sözlərinə görə, bu, evdə spirtli içkilərin və spirtli içki asılılığının sürətli inkişafına gətirib çıxarır.

Karbon filtrləri və ya dondurma da daxil olmaqla heç bir evdə təmizləmə üsulu, QOST standartlarına uyğun olaraq spirtli içki zavodlarında edildiyi kimi, bütün zərərli çirklərin təhlükəsiz səviyyələrə qədər təmizlənməsini təmin etmir.

Əli Babayev

Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə