Niyə qiymə ət sağlamlığınız üçün təhlükəli ola bilər..?

...Qidalanmış toyuqda salmonellanın olması insan orqanizmi üçün ciddi təhlükə yaradır və xəstəxanaya yerləşdirilməsinə səbəb ola bilər.

SİA-nın məlumatına görə, bunu deyən diyetoloqun sözlərinə görə, kəskin bağırsaq infeksiyası salmonellyozunun törədicisi salmonelladır. Bu bakteriya bağırsaq mukozasına hücum edərək ağır zəhərlənməyə səbəb olur.

Simptomlar ürəkbulanma, qusma, qarın ağrısı, ishal və qızdırma ola bilər.

Salmonella ilə çirklənmə çox vaxt kəsim və kəsmə zamanı pis sanitar normalara riayət edilməməsi, düzgün saxlanmaması, təkrar dondurulması və ya işçilərin gigiyena qaydalarına riayət etməməsi səbəbindən baş verir.

Bağırsaq infeksiyası riskinin qarşısını almaq üçün heç vaxt çiy və ya az bişmiş üyüdülmüş toyuq ətini yeməyin, ayrıca bıçaq və kəsmə taxtası istifadə edin və əti 24 saatdan çox olmayan müddətə soyuducuda saxlayın.

Qiymə ətin tərkibində başqa nə ola bilər?

Salmonella ilə yanaşı, keyfiyyətsiz qiymə ət də listerioz adlı ciddi xəstəliyə səbəb olan listeriya ilə çirklənə bilər.

Limfa və sinir sistemlərinə təsir göstərir.

Qiymə ətdə antimikrobiyal maddələrin qalıqlarının olması allergik reaksiyalara səbəb ola və patogen bakteriyaların antibiotiklərə qarşı müqavimətini artıra bilər.

Bundan əlavə, ətin yüksək yağ tərkibi mədə ifrazını maneə törədir və protein həzminə mane olur.

Nazlı Almuradova

Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə