...Qeyri-sabit hava şəraiti cinin tərkibindəki ardıc giləmeyvələrinin dadına təsir edir və problem iqlim kataklizmləri ilə daha da dərinləşir.
SİA-nın məlumatına görə, “The Guardian” yazır ki, bu, Şotlandiyada yerləşən Beynəlxalq Pivəbişirmə və Distillə Mərkəzinin alimlərinin gəldiyi nəticədir.
Alimlər Avropanın müxtəlif regionlarından, o cümlədən Albaniya, Bosniya, Makedoniya, Monteneqro, Serbiya, Kosovo və İtaliyadan və müxtəlif məhsul illərindən ardıc giləmeyvələrini distillə ediblər.
Onlar əsas ləzzət birləşmələrinin səviyyələrini ölçmək üçün qaz xromatoqrafiyasından istifadə edərək əldə edilən spirtli içkiləri təhlil ediblər.
Göründüyü kimi, hər bölgədən olan giləmeyvə fərqli kimyəvi tərkibə malikdir. Bu fərqlər cindəki odunlu, qatranlı, sitrus və çiçək notlarına təsir edə bilər.
Eyni zamanda, şərab kimi giləmeyvə, yağışın miqdarından və günəş işığından asılı olan öz regional terroirinə malikdir.
Müəyyən bir ildə yağıntının miqdarı giləmeyvə dadına əhəmiyyətli dərəcədə təsir göstərir.
Beləliklə, daha rütubətli hava giləmeyvə üçün daha uzun qurutma dövrlərinə səbəb olur.
Və bu, giləmeyvə içərisində suda həll olunan kimyəvi maddələrin tərkibində əhəmiyyətli bir dəyişikliyə səbəb olur. Müəyyən edilmişdir ki, yaş məhsul ili quru illə müqayisədə ardıcın ümumi uçucu tərkibini təxminən 12 faiz azalda bilər. Beləliklə, rütubətli havanın ardıc giləmeyvələrindəki suda həll olunan kimyəvi maddələrə təsiri cini dadlı edən hissiyyat xüsusiyyətlərinə birbaşa təsir göstərir.
Distillyatorlar üçün bütün bunlar o deməkdir ki, cinin ləzzət profili yığım şəraitindən asılı olaraq dəyişə bilər. Bildiyiniz kimi, premium cin istehsalçıları içkinin xüsusi dadını və imza üslubunu qorumaq üçün xüsusi bölgələrdən giləmeyvələri diqqətlə seçirlər.
...Və dəyişən iqlim şəraiti və bəzi bölgələrin digərlərindən daha çox yağıntı alması istehsal proseslərini poza bilər.
Nazlı Almuradova
Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə