Alimlər qocalıq demensiyası ilə şəkərli içkilər arasındakı əlaqəni təkzib ediblər.
Eyni zamanda, tədqiqatçılar belə içkilərin tərkibindəki şəkərin həqiqətən də sağlamlığın digər aspektlərinə mənfi təsir göstərdiyini təsdiqləyiblər.
Deməli, SİA-nın xarici qaynaqlardan əldə etdiyi məlumata görə, alimlər şirin içkilərin qocalıq demensiyasına səbəb ola biləcəyini təkzib ediblər.
Bunu əvvəllər şəkərin metabolik xəstəliklərin yükünə töhfə verdiyinə diqqət çəkən amerikalı alimlər bildiriblər. Sonuncular, öz növbəsində, demansın inkişafı üçün vacib risk faktorlarıdır.
Buna görə də onlar yetkinlik dövründə bu qidaların istehlakını sonrakı həyatda koqnitiv geriləmə riski ilə əlaqələndirdilər. Bununla belə, Hançjoudakı Zhejiang Universiteti Tibb Fakültəsinin alimləri əvvəlki araşdırmaları nəzərdən keçirərək, şəkərli içkilər ilə demans arasında aydın əlaqə olmadığını bildiriblər.
Bu barədə JAMA Psychiatry jurnalında məlumat verilir. Bununla belə, onlar vurğulayırlar ki, bu nəticələr şəkərin sağlamlığın digər aspektlərinə mənfi təsirini təkzib etmir.
...D "Metabolik sağlamlığa zərərli təsirləri və xroniki xəstəliklər üçün təsirləri nəzərə alaraq, erkən şəkərli və şəkərli içkilərin istehlakı ilə demans riski arasındakı əlaqə araşdırılmalıdır.
Bunu da elə onlar deyiblər.
Nazlı Almuradova
Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə