Meyvələrin təzəliyini soyuducudan kənarda uzatmağın yolu..?

...MIT və Sinqapur alimləri meyvə və tərəvəzlərin soyuducuda deyil, otaq temperaturunda ömrünü uzatmağın yolunu tapıblar.

SİA-nın məlumatına görə, tədqiqat Nano Letters jurnalında dərc olunub. Söhbət bitkilərə melatoninin vurulduğu mikroskopik ipək iynələrdən gedir.

Yeni üsul təravəti iki dəfə uzun müddət saxlamağa imkan verir.

Bir qrup elm adamı bitkinin özünə zərər vermədən və ya stress yaratmadan bitki toxumasına yumşaq bir şəkildə hormon çatdırmaq üçün ilk dəfə bioloji parçalana bilən mikro iynələrdən istifadə edib.

Seçilən test mövzusu pak choi, Asiyada məşhur olan, lakin çox tez quruyan kələm idi. Nəticədə, otaq temperaturunda pak choi həmişəki kimi 3-4 gün deyil, 8 günə qədər təzə qalıb. Bitkilərin püskürtüldüyü və ya melatonin məhluluna batırıldığı nəzarət qrupunda heç bir təsir olmadı: iynələrlə dəqiq çatdırılma işlədi. İğnələr təbii ipək zülalından - fibroindən hazırlanır. Təhlükəsizdir, tamamilə parçalanır və məhsulun dadına və ya hormonal balansına təsir göstərmir: maddənin dozaları minimaldır və bitki özü tərəfindən tamamilə udulur.

Gələcəkdə mütəxəssislər mikro iynələri əllə deyil, dronların və ya kənd təsərrüfatı texnikasının köməyi ilə tətbiq etməyə ümid edirlər.

Onlar həmçinin məhsulların davamlılığını daha da yaxşılaşdırmaq üçün digər hormonları və mədəniyyətləri araşdırmağı planlaşdırırlar.

Əvvəllər isveçrəli alimlər meyvə və tərəvəzlərdə avtomobil şinlərinin istehsalı zamanı rezin tərkibinə qatılan kimyəvi maddələr aşkar etmişdilər.

Tədqiqat nəticəsində məlum olub ki, zəhərli birləşmələr ətraf mühitdən qidaya daxil olur və sağlamlıq üçün təhlükə yarada bilər.

Nazlı Almuradova

Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə