...London Kral Kollecinin alimləri tünd şokolada acı dad verən təbii birləşmə olan teobrominin molekulyar səviyyədə qocalmanı yavaşlada biləcəyini aşkar ediblər.
SİA xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələri “Aging” jurnalında dərc edilib.
Teobromin kofein və teofillin ehtiva edən maddələr ailəsinə aiddir. İnsan bədənində o, əsəbilik yaratmadan diqqəti artıran mülayim stimullaşdırıcı kimi fəaliyyət göstərir.
Kakao xüsusilə yüksək konsentrasiyalarda teofillinə malikdir. Alimlər uzun müddətdir ki, bitki birləşmələrinin DNT-dəki epigenetik izlər vasitəsilə gen aktivliyini dəyişdirə biləcəyindən şübhələnirlər və bu izlər yaşla dəyişir.
Bu nəzəriyyəni təsdiqləmək üçün komanda TwinsUK tədqiqatında iştirak edən 509 qadından və Almaniyadakı KORA kohortasında iştirak edən 1160 iştirakçıdan əldə edilən məlumatları təhlil edib.
Alimlər iştirakçıların qanındakı müxtəlif metabolitlərin səviyyələrini müqayisə ediblər və DNT metilləşməsini - gen aktivliyindəki dəyişiklikləri qiymətləndiriblər.
Nəticələr göstərib ki, bədəndə daha yüksək teobromin səviyyələri GrimAge və DNAmTL testləri ilə ölçüldüyü kimi daha yavaş "epigenetik qocalma" ilə əlaqələndirilir.
Bu tapıntılar heyvan tədqiqatları ilə uyğun gəlir: C. elegans (dəyirmi qurdlar) üzərində teobromin ömrü uzadır və lipid profillərini, qan təzyiqini və idrak funksiyasını yaxşılaşdırır. Müəlliflər qeyd edirlər ki, teobrominin təsirləri qismən kakaonun polifenollar kimi digər komponentləri ilə, eləcə də iştirakçıların həyat tərzi ilə əlaqəli ola bilər.
Birləşmənin faydalı təsiri xüsusilə siqaret çəkənlər arasında nəzərə çarpırdı və bu da teobrominin nikotinin yaratdığı epigenetik zərərin qarşısını ala biləcəyini göstərir.
...Növbəti addım teobrominin təkbaşına və ya digər maddələrlə birlikdə təsir etdiyini anlamaqdır, - deyə aparıcı müəllif Rami Saad qeyd edib.
Nazlı Almuradova
Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə




USD
EUR
GBP
RUB