...Çinli tədqiqatçılar yaşıl çay, E vitamini və dəniz yosunu əsasında bağırsaqlarda yağların sorulmasına mane olan yeməli mikrosferlər yaradıblar. Siçovullar üzərində aparılan ilk təcrübələr göstərdi ki, arıqlamağa yeni yanaşma cərrahiyyə və ya dərmanlara daha təhlükəsiz alternativ ola bilər.
SİA xəbər verir ki, bu barədə Amerika Kimya Cəmiyyəti məlumat yayıb.
Piylənmə ilə mübarizə üçün mövcud üsullar çox vaxt risklərlə əlaqələndirilir. Məsələn, bariatrik cərrahiyyə effektiv sayılır, lakin invaziv bir prosedurdur. Dərmanlar yağların udulmasını azaldır, lakin qaraciyər və böyrəklərin zədələnməsi də daxil olmaqla ciddi yan təsirlərə səbəb ola bilər.
Bu cür problemlərin qarşısını almaq üçün komanda bitki mikrosferlərini sintez etdi: yaşıl çay polifenolları və E vitamini yağ molekullarını bağlayan bir nüvə təşkil edir və dəniz yosunlarından olan bir polimer strukturu mədənin turşu mühitində məhv olmaqdan qoruyur.
Bağırsaqlara daxil olduqdan sonra kürələr genişlənir və yağları təbii olaraq bədəndən çıxararaq "tutmağa" başlayır. Siçuan Universitetinin fəlsəfə doktoru Yue Vu, "Bizim mikrokürələrimiz birbaşa bağırsaqlarda işləyir, yağların udulmasını yumşaq və qeyri-invaziv şəkildə maneə törədir"-deyə bildirib.
Yüksək yağlı pəhrizdə saxlanılan siçovullar üzərində sınaqdan keçirildikdə (yağdan alınan kalorilərin 60 faizi), mikrosferləri qəbul edən heyvanlar bir ay ərzində bədən çəkisinin təxminən 17 faizini itirdilər.
Onlarda piy toxuması və qaraciyər daha az zədələnmiş, nəcislə xaric edilən yağ miqdarı artmışdır.
Eyni zamanda, siçovullarda heç bir əlavə təsir müşahidə edilməmişdir. Alimlər artıq mikrosferləri geniş miqyasda istehsal etmək üçün biotexnoloji şirkətlə əməkdaşlığa başlayıblar və 26 nəfərin iştirakı ilə klinik sınaqlara başlayıblar.
Müəlliflərin fikrincə, insan sınaqlarının ilk nəticələri bir il ərzində görünə bilər. Texnologiya effektiv və təhlükəsiz olsa, mikrosferlər adi qidaya əlavə olaraq buraxıla bilər.
Əli Babayev
Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə