Xiyar və pomidor salatı sağlamlığınız üçün təhlükəli ola bilər...

...Mayonezlə geyindirilmiş məşhur yay salatı xiyar və pomidorun saxlanması və hazırlanması qaydalarına əməl edilmədikdə sağlamlıq üçün təhlükəli ola bilər.

SİA-nın məlumatına görə, bu barədə rusiyalı həkim Yelena Spetsenko bildirib.

Ekspertin sözlərinə görə, əsas risk sousla bağlıdır. İsti havalarda mayonez patogen bakteriyaların inkişafı üçün əla mühitə çevrilir, xüsusən də salat uzun müddət soyuducudan kənarda olarsa...

Yarım saat və ya bir saat ərzində, 25 dərəcədən yuxarı bir temperaturda, stafilokoklar, salmonellalar və E. coli, ağır zəhərlənməyə səbəb ola biləcək geyimli salatda aktiv şəkildə çoxalmağa başlayır.

Mütəxəssisin fikrincə, yay kafelərinə gələnlər və saxlama şəraiti heç də həmişə standartlara cavab verməyən mağazalarda hazır salat alanlar xüsusilə diqqətli olmalıdırlar. Problemlərin qarşısını almaq üçün sadə qaydalara riayət etmək tövsiyə olunur: salatı yeməkdən dərhal əvvəl hazırlayın, otaq temperaturunda iki saatdan çox saxlamayın və soda istifadə edərək tərəvəzləri yaxşıca yuyun.

Mayonezə alternativ olaraq, bakteriyaların inkişafı üçün daha az əlverişli olan bitki yağı və ya qatıq sarğı istifadə edə bilərsiniz.

Əgər salatı bir neçə saat saxlamaq lazımdırsa, onu mütləq soyuducuya qoymalısınız.

Həkim, həmçinin qeyd edib ki, xarab olmanın ilk əlamətləri, məsələn, turş qoxusu və ya konsistensiyasının dəyişməsi görünsə, salatı istehlak etmək olmaz.

Nazlı Almuradova

Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə