...Ərik göz və dəri hüceyrələrini zədələnmədən eləcə də vaxtından əvvəl qocalmadan qoruyan bir çox təbii maddələrdən ibarətdir. Bu meyvə həm də bağırsaqlar üçün faydalı olan pəhriz lifi ilə zəngindir.
SİA-nın məlumatına görə, bu barədə The New York Post-a Klivlend Klinikasının qidalanma mütəxəssisi Bet Çervoni danışıb.
Həkim aydınlaşdırıb ki, ərik bədəndə A vitamininə çevrilən qiymətli beta-karotin mənbəyidir. Əriklərə yerkökü kölgəsinə bənzər parlaq narıncı rəng verən beta-karotindir. Ərikdə olan A vitamini də qırışların görünüşünü gecikdirməyə kömək edən kollagen zülalının istehsalını təşviq edir. Bundan əlavə, bu meyvələrin yüksək su tərkibi (təxminən 85 faiz) dərini nəmli və elastik saxlayır.
Doktor Çervoni qeyd edib ki, lifin əhəmiyyətli bir hissəsi - faydalı bitki lifləri ərik qabığının tərkibindədir. Bağırsaqlarınızdakı faydalı bakteriyaları qidalandırır, çəkini idarə etməyə kömək edir və daha uzun müddət toxluq hissini saxlayır.
Bədəni liflə doyurmaq üçün ərik qurudulmuş formada istehlak edilə bilər - quru ərikdə təzə meyvədən təxminən üç dəfə daha çox pəhriz lifi var.
Bununla belə, quru əriklərdə daha çox şəkər olduğunu nəzərə almaq lazımdır. Dietoloq əlavə edib ki, ərikdə olan antioksidanlar sərbəst radikalları zərərsizləşdirir.
Bu, hüceyrələrə zərər verə bilən və xroniki xəstəliklərin inkişafı ilə əlaqəli oksidləşdirici stress yarada bilən qeyri-sabit molekullara verilən addır. Ərik antioksidanları da bağırsaqlarda iltihabı azaltmağa kömək edir.
Nazlı Almuradova
Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə