Məlum olduğu kimi, ən çox yayılmış tərəvəzlərdən biri qaraciyərin qorunmasında əhəmiyyətli kömək edə bilər. Alimlərin fikrincə, kəskin dadı və becərilməsi asanlığı ilə tanınan turp qaraciyəri zərərsizləşdirməyə və bərpa etməyə kömək edən unikal xüsusiyyətlərə malikdir.
SİA-nın məlumatına görə, mütəxəssislər qeyd edirlər ki, turp antioksidantlarla, o cümlədən antosiyaninlərlə və C vitamini ilə zəngindir.Bu maddələr sərbəst radikalları neytrallaşdırmağa və qaraciyər hüceyrələrini zədələnmədən qorumağa kömək edir. Bundan əlavə, turp öd istehsalını stimullaşdırır, bu da yağların daha səmərəli həzmini təşviq edir və qaraciyərə yükü azaldır.
Tədqiqatlar göstərib ki, turpun müntəzəm istehlakı qaraciyərdə iltihabı azaltmağa kömək edir və qaraciyər yağlanması və siroz kimi xəstəliklərin inkişaf riskini azaldır. Bu tərəvəz həmçinin bədəndən toksinləri çıxarmağa kömək edir, ümumi sağlamlığı yaxşılaşdırır.
Diyetisyenler turpu rasionunuza çiy halda, məsələn, salatlara əlavə etməyi və ya yan yemək kimi istifadə etməyi məsləhət görürlər.
Bununla belə, mülayimliyi xatırlamaq vacibdir: turpun həddindən artıq istehlakı yüksək turşuluğu olan insanlarda mədə qıcıqlanmasına səbəb ola bilər. Beləliklə, turp yalnız dadlı deyil, həm də pəhrizinizə sağlam bir əlavə ola bilər, qaraciyərin sağlamlığını təmin edir və ümumi rifahı yaxşılaşdırır.
Nazlı Almuradova
Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə