Bir qrup mütəxəssis hansı növ qəhvənin sağlamlıq üçün daha faydalı olduğunu öyrənmək üçün araşdırma aparıb. Nəticələr göstərib ki, süzülmüş qəhvə və espressonun digər içki seçimləri ilə müqayisədə bir sıra üstünlükləri var.
SİA-nın əldə etdiyi məlumata görə, bu barədə Championship yazır.
Kağız və ya mesh filtrdən üyüdülmüş lobyadan keçirilərək hazırlanan süzgəc qəhvəsi infarktın əsas səbəbi olan arteriya xəstəliyi riskini azaldır.
Norveçli tədqiqatçılar qeyd edirlər ki, gündə dörd fincan bu qəhvə ürək-damar sağlamlığına müsbət təsir göstərir.
...Kapuçino və latte kimi espresso əsaslı içkilər beyin üçün faydalıdır. 2023-cü ildə İtalyan araşdırması göstərdi ki, espresso ekstraktları Alzheimer xəstəliyinin inkişafı ilə əlaqəli zəhərli zülalların yığılmasını azalda bilər.
Kofein həmçinin amiloid yığılmasını, iltihabı azaldır və beyin hüceyrələrinin ölümünün qarşısını alır ki, bu da demans riskini potensial olaraq azalda bilər.
Bu arada, hazır qəhvənin həddindən artıq istehlakı, Beynəlxalq Xərçəng Araşdırmaları Agentliyi tərəfindən təhlükəli kanserogen kimi tanınan akrilamidin yüksək tərkibinə görə zərərli ola bilər. Hazır qəhvə üyüdülmüş qəhvədən iki dəfə çox akrilamid ehtiva edir, lakin orta dərəcədə istehlak edildikdə (gündə 10 fincana qədər) risklər minimaldır.
Hazır qəhvənin tərkibində akrilamid olmasına baxmayaraq, bu içki bağırsaqlarda bakteriyaların müxtəlifliyini təşviq edən və orqanizmi müxtəlif xəstəliklərdən qoruyan melanoidin kimi antioksidantlarla zəngindir.
Nazlı Almuradova
Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə