Mədə xərçənginə səbəb olan üç qidalanma səhvi…

…Üç qidalanma səhvi xərçəng, reflü, mədə xorası və qastritə səbəb ola bilər.

SİA-nın məlumatına görə, bu barədə qastroenteroloq Rustəm Sadıqov Telegram kanalında danışıb.

Ekspertin sözlərinə görə, əsas problem insanların yeməklər arasında uzun fasilələr verməsidir. Nəticədə selikli qişanın zədələnmə riski artır ki, bu da müxtəlif xəstəliklərə, o cümlədən xərçəngə səbəb olur.

İkinci risk faktoru yeməyin düzgün çeynəməməsidir. Bu, "yolda" və tələsik yemək kimi pis vərdiş olduqda baş verir. Böyük parçalar mədədə sona çatır, orqanın selikli qişasına mənfi təsir göstərir.

Üçüncü səhv qəhvə, spirt, ədviyyatlı və yağlı qidalar kimi məhsulların tez-tez istehlakı ilə bağlıdır. Onlar iltihaba səbəb olan uzunmüddətli nəzarətsiz turşuluğu təhrik edirlər.

Həkim digər, heç də az vacib olmayan problemləri də müəyyənləşdirib.

Sinir gərginliyi mədənin qoruyucu xüsusiyyətlərini azaldır, ağrıkəsicilərdən sui-istifadə etsəniz, eyni şey olur.

Nazlı Almuradova

Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə