Qarpızla bağlı yaşananlar...mif imiş?

"Qarpızın tərkibində orqanizmi “təmizləyən” və iştahla mübarizə aparan çoxlu lif (kompleks karbohidratlar) olduğuna dair geniş yayılmış fikir var. Amma əslində bu mifdir. Çünki, bostan məhsulları arasında bəlkə də ən az lif qarpızda imiş: 100 qram məhsula cəmi 0,4 qram lif düşür. Müqayisə üçün deyim ki, məsələn digər bostan məhsuls olan qovunun 100 qramında bu göstərici 0,9 qramdır.

Beləliklə, qarpızla bağlı yaşanan məşhur mifi həkim-endokrinoloq Zuxra Pavlova “vurub dağıtıb”.

Belə ki, həkim pəhrizdə onların miqdarına nəzarət etməyi və həddindən artıq qarpız yeməməyi tövsiyə edir.

“...Biz qarpız yeyəndə əsasən suyu, şəkəri və vitaminləri uduruq. Bu, ən təmiz formada naharı tamamlamaq üçün lazım olan bir desert yeməyidir”.

Sual olunur, indi biz qarpızı yeyək və ya yeməyək.

Pavlova, əlbəttə, indi mövsümdür yemək lazımdır. Amma... ondan sonra əzələləri bərpa etməlisiniz ki, bu da yaşla bağlı olaraq getdikcə çətinləşir.

Nazlı Almuradova

Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə