Həkim gündə nə qədər lif istehlak etməli olduğunuzu söyləyir...

Təhlükəsiz məbləğ var...

...Gündə 50-60 qramdan çox olmayan bitki mənşəli pəhriz lifi istehlak etmək təhlükəsizdir. Bu normanın aşılması həzm pozğunluğuna səbəb ola bilər və qida maddələrinin udulmasının pozulmasına səbəb ola bilər.

SİA xəbər verir ki, bu barədə WelnessPulse-a dietoloq Liya Vetzell (ABŞ) məlumat verib.

Həkim lifin bitki mənşəli qidalarda olan bir karbohidrat olduğunu izah edib. Bağırsaq sağlamlığının qorunmasında və diabet və hipertoniya kimi xroniki xəstəliklərin qarşısının alınmasında mühüm rol oynayır. Diyetoloqun fikrincə, lifi təxminən iki növə bölmək olar.

...Həll olunan lif mədədə həzmi yavaşlatan və daha uzun müddət toxluq hissi keçirməyə imkan verən gelə bənzər bir maddə əmələ gətirir.

Bu növ pəhriz lifinin müntəzəm istehlakı qan şəkəri və xolesterin səviyyələrini idarə etməyə kömək edir. Həll olunan liflə zəngin qidalara avokado, alma, banan, yulaf və qara lobya daxildir.

Həll olunmayan lif həzm traktından keçərkən toxunulmaz qalır. Bu, insulin həssaslığını yaxşılaşdırmağa və bağırsaq sağlamlığını qorumağa kömək edir.

Həll olunmayan lifin zəngin mənbələrinə tam taxıl unu, kəpək, qoz-fındıq, toxum və bir çox meyvə və tərəvəzin qabığı daxildir.

Lifin açıq faydalarına baxmayaraq, onun qeyri-adekvat istehlakı xoşagəlməz nəticələrə səbəb ola bilər.

…Normanı 50-60 qram aşmaq şişkinlik, qaz əmələ gəlməsi və ya hətta qida maddələrinin udulmasının pozulması kimi xoşagəlməz simptomlara səbəb ola bilər. Artıq lifin digər əlamətlərinə narahatlıq, qəbizlik, ishal və qarın ağrısı daxil ola bilər. Buna görə də, lif istehlak edərkən, mülayim olmaq lazımdır - pəhrizinizdə hər min kalori üçün 14 qram pəhriz lifi olmalıdır.

Bunu da ekspert bildirib.

Nazlı Almuradova

Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə