Qozun daha bir inanılmaz faydası məlum olub...

...Qozun müntəzəm istehlakı bədəndə iltihabın səviyyəsini və kolon xərçənginin inkişaf riskini azalda bilər.

SİA-nın məlumatına görə, Cancer Prevention Research jurnalında klinik tədqiqatın nəticələrini dərc edən Konnektikut Universitetinin Tibb Məktəbinin alimləri belə qənaətə gəliblər.

Əsas rolu qoz-fındıqların tərkibindəki ellagitanninlər - bağırsaq mikrobiotası tərəfindən urolitininlərə çevrilən bitki polifenolları oynayır.

Bu birləşmələrdən biri, urolitin A, iltihabəleyhinə xüsusiyyətlərə malikdir və şiş böyüməsini maneə törədə bilər. Üç həftəlik bir klinik araşdırmada, kolorektal xərçəng riski yüksək olan 40-65 yaş arası 39 iştirakçı həkim nəzarəti altında hər gün qoz yedi.

Bütün iştirakçılar qan, sidik və nəcis testlərindən, həmçinin son kolonoskopiyadan keçdi.

Elm adamları, xüsusilə urolitin A-nı çox miqdarda sintez etmək qabiliyyətinə malik olan obez insanlarda nəzərə çarpan iltihab markerlərində azalma qeyd etdilər.

Bundan əlavə, bu birləşmənin yüksək səviyyələri polip toxumasında şişin inkişafı ilə əlaqəli zülalların səviyyəsinin azalması ilə əlaqələndirilir.

Minimum riskləri və bir çox potensial faydaları nəzərə alaraq, elm adamları qozun kiçik bir hissəsini gündəlik rasionunuza daxil etməyi tövsiyə edir - bu, xərçəngin qarşısının alınması istiqamətində mühüm addım ola bilər.

Nazlı Almuradova

Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə