...Hamilə qadınların pəhrizinə nəzarət etməsi vacibdir. Məsələn, gələcək analar az bişmiş ət, balıq və yumurtadan uzaq durmalıdırlar. Bu məhsulların tərkibində ciddi xəstəliklərə səbəb ola biləcək bakteriya və parazitlər ola bilər. SİA-nın məlumatına görə, bu barədə ginekoloq Anastasiya Sokolova məlumat verib.
Hamiləlik zamanı düzgün qidalanma gələcək uşağın sağlamlığına və ananın rifahına qoyulan sərmayədir. Bu, dölün orqan və sistemlərinin formalaşmasına, həmçinin hamiləliyin və doğuşun gedişinə birbaşa təsir göstərir.
Bunu deyən həkim qeyd edir ki, pasterizə olunmamış süd məhsulları və brie, feta və Camembert kimi yumşaq pendirlərdən çəkinmək lazımdır.
Bu məhsullarda listeria bakteriyaları ola bilər. Ona görə də hamilə qadınlar üçün xüsusilə təhlükəlidir.
Bəzi balıq növləri yüksək səviyyədə civə ehtiva edir. Bunlara köpək balığı, qılınc balığı, kral skumbriyası və tuna daxildir. Merkuri dölün inkişaf edən sinir sisteminə zərərli təsir göstərir, ona görə də alternativləri seçmək daha təhlükəsiz olardı: qızılbalıq, cod, pollock və sardina.
...Çiy cücərtilərdə də təhlükəli bakteriyaların olması ehtimalı var. Salmonella və ya E. coli ilə çirklənməmək üçün yeməkdən əvvəl cücərtiləri bişirmək və yaxalamaq vacibdir. Həkim qeyd edib ki, hamiləlik dövründə spirtdən söhbət gedə bilməz - bu, uşaqda ciddi anadangəlmə qüsurların, o cümlədən fetal spirt sindromunun inkişafına kömək edir.
Siz həmçinin kofein içməyi dayandırmalısınız, çünki bu vaxtından əvvəl doğuşa səbəb ola bilər.
Nazlı Almuradova
Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə