Ürək və qan damarları üçün faydalı məhsullar…

…Qidalanma mütəxəssisləri ürək üçün xüsusilə faydalı olan altı qidanın adını çəkiblər.

SİA-nın məlumatına görə, bu barədə “eatingwell.com” yazır.

…Ürək üçün faydalı qidalarla zəngin pəhriz ümumi xəstəliklərin inkişaf riskini əhəmiyyətli dərəcədə azalda bilər.

Bunu nəşr yazır.

Sağlam bir ürəyə sahib olmaq üçün nə yemək lazımdır Mütəxəssislər xüsusilə ürək üçün faydalı olan qidalar siyahısına aşağıdakı məhsulları daxil ediblər:

Yağlı balıq. Qeydiyyatdan keçmiş diyetisyen Patricia Bannan deyir ki, qızılbalıq, skumbriya, sardina və konservləşdirilmiş ton balığı ürək üçün faydalı omeqa-3 yağ turşularını ehtiva edir ki, bu da iltihabı azaldır və qan təzyiqini aşağı salır. Amerika Ürək Assosiasiyası həftədə ən azı iki porsiya balıq yeməyi tövsiyə edir.

Yarpaqlı göyərti. Qeydiyyatdan keçmiş diyetisyen Leslie Bonci deyir ki, tərkibində ürək funksiyasını dəstəkləyən antioksidanlar və kalium var. Bannan deyir ki, ispanaq, kələm və isveçrə pazı qan təzyiqini tənzimləməyə və qan damarlarının fəaliyyətini yaxşılaşdırmağa kömək edir. Əlavə olaraq qeyd etmək lazımdır ki, yarpaqlı göyərti C və K vitaminləri ilə zəngindir, kalorisi azdır və ucuzdur.

Paxlalılar. Diyetisyenler yekdilliklə razılaşırlar ki, paxlalılar xolesterolu azaldan həll olunan liflərə görə qidalandırıcı güc mərkəzidir. Onlar o qədər faydalıdırlar ki, bir araşdırmada müəyyən edilib ki, müntəzəm olaraq paxlalılar yeyən insanlarda ürək-damar xəstəlikləri və ya ürəyin işemik xəstəliyinə tutulma ehtimalı daha azdır.

Zeytun yağı. Bannan bildirib ki, bu Aralıq dənizi pəhrizi iltihabla mübarizə aparan və LDL xolesterolunu aşağı salan mono doymamış yağlar və antioksidantlarla zəngindir. Araşdırmalar göstərib ki, zeytun yağı ilə zəngin pəhrizlər ürək-damar xəstəlikləri riskini 16 faiz, 2-ci tip diabet riskini isə 22 faiz azalda bilər.

Soya məhsulları. Dietoloqlar qeyd edirlər ki, tofu, edamame və ya soya südü yüksək keyfiyyətli protein və ürək üçün faydalı izoflavonlara görə diyetə fantastik əlavələrdir. Bir araşdırma, tofu və natto kimi soya məhsulları yeyən insanların ürək xəstəliyi və ya 2-ci tip diabet inkişaf etdirmə ehtimalının daha az olduğunu göstərib.

Bütün taxıllar. Lif və antioksidantlarla yüklənmiş onlar qan təzyiqi və LDL xolesterol səviyyələrini aşağı salmağa və iltihabla mübarizə aparmağa kömək edə bilər.

Nazlı Almuradova

Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə