Şokolad şəkər xəstəliyinə tutulma ehtimalını azaldır..?

Alimlər şokoladın diabetə necə təsir etdiyini öyrənməyə çalışıblar. Nəticədə məlum oldu ki, yeməklərin müntəzəm istifadəsi ilə patologiyanın inkişaf riski azalır, lakin çəkini artırır.

SİA-nın məlumatına görə, Harvard alimləri şokolad və diabet arasında əlaqənin olub-olmadığını öyrənmək üçün araşdırma aparıblar.

Tədqiqatçılar 1986-cı ildən 2021-ci ilə qədər toplanmış 300-dən çox insanın məlumatlarını araşdırıblar. İştirakçılar müntəzəm olaraq nə qədər şokolad yediklərini göstərən anketlər doldurublar. Onlar sonradan şəkərli diabeti aşkar etmək və ya istisna etmək üçün yoxlanılıb.

...The BMJ-də dərc olunan bir parçaya görə, həqiqətən də tip 2 diabet və şokolad arasında əlaqə var. Nəticələr göstərib ki, müntəzəm şokolad istehlakı ilə diabet riski artmır, əksinə azalır. Belə ki, bir porsiyanın 30-60 q olduğu həftədə beş və ya daha çox porsiya şokolad şəkər xəstəliyinə tutulma riskini 10 faiz azaldır. Üstəlik, elm adamları 60 faiz və ya daha çox kakao olan tünd şokoladın heyrətamiz nəticələr verdiyini qeyd etdilər.

Məlum olub ki, həftədə beş və ya daha çox porsiya belə şokolad şəkərli diabet riskini 21 faiz azaldır.

Ancaq süd və ağ şokolad belə bir təsirlə öyünə bilməz, o çəki artımına səbəb olur.

Alimlərin fikrincə, tünd şokolad tərkibindəki yüksək kakao tərkibli, flavan-3-ollarla zəngin olduğu üçün tərkibinə görə bu təsirə malikdir. Bunlar iltihabı azaldan, insulinə həssaslığı yaxşılaşdıran və pankreas hüceyrələrini qoruyan antioksidanlardır.

Bu arada həkimlər daha əvvəl xəbərdarlıq etmişdilər ki, piylənmə, qaraciyər xəstəlikləri və yüksək xolesterin şokoladdan sui-istifadəyə əks göstərişdir.

Avstraliyanın Melburn Universitetinin alimləri, probiyotiklərlə zənginləşdirilmiş tünd şokoladın faydalı bakteriyalar üçün qida mənbəyi təmin edərək bağırsaq funksiyasını yaxşılaşdırdığını bildirdi.

Nazlı Almuradova

Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə