Qanda xolesterinin səviyyəsini aşağı salan səkkiz məhsul...

Somon və püstə də onların arasındadır...

...Pəhrizinizə bir sıra bitki məhsulları və bir heyvan məhsulu daxil etmək xolesterol səviyyəsini aşağı salmağa kömək edə bilər.

SİA-nın məlumatına görə, bu barədə Braziliya Universitetinin dietoloqu Joana Lusik “Terra” nəşrinə müsahibəsində bildirib.

Onun sözlərinə görə, qoz-fındıq, avokado, sızma zeytun yağı, çia toxumu, makadamiya, püstə, kətan toxumu və balıq müsbət təsir göstərir.

Bu məhsullar olein turşusu və omeqa-3 də daxil olmaqla sağlam mono doymamış yağlarla zəngindir. Onların tərkibində bağırsaqda xolesterolun udulmasını azaldan pəhriz lifi də var.

Lusik vurğulayıb ki, qızılbalıq omeqa-3 ilə yanaşı, orqanizmi kalium və maqneziumla təmin edir ki, bu da qan təzyiqini normallaşdırmağa, qan dövranını yaxşılaşdırmağa və ürək-damar xəstəlikləri riskini azaltmağa kömək edir.

Həkim xatırladıb ki, xolesterin bütün heyvanların və insanların hüceyrə membranlarının bir hissəsidir.

Bu yağa bənzər maddə hüceyrə funksiyalarının tənzimlənməsində mühüm rol oynayır - onsuz öd turşuları, D vitamini və bəzi hormonlar sintez edilə bilməz.

Mütəxəssis aydınlaşdırıb ki, yüksək xolesterol səviyyəsi təhlükəli hesab olunur - bu patoloji ilə aterosklerozun inkişaf riski artır. Həddindən artıq xolesterin tez-tez pəhrizdə sadə karbohidratların, doymuş və trans yağların çox olması səbəbindən baş verir.

Nazlı Almuradova

Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə