Osmanlı İmperatorluğundan günümüzə qədər gəlib çatan taxta qaşıqların istifadəsi zərurətdən çox orijinal mətbəx qabı olmasından irəli gəlir. Texnologiya hər keçən gün daha çox inkişaf etdikcə həyatımıza daxil olan metal və hətta silikon qaşıqlar, spatulalar, sanki çoxdan taxta qaşıqla yerini dəyişib.
Taxta qaşıqların uzunömürlü və gigiyenik olmasını təmin etmək üçün təbii təmizləmə üsullarından istifadə edə bilərsiniz. Kimyəvi inqrediyentlərdən qaçaraq qaşıqlarınızı sadə və təsirli məhlullarla təmizləmək sağlamlığınızı qoruyar və təbiətə zərər verməz.
Bəs, taxta qaşıqları hansı təbii üsullarla təmizləmək olar?
SİA mövzu ilə bağlı araşdırma aparıb.
Taxta qaşıqlara qulluqda təbii üsullardan istifadə etmək mətbəx qablarınızı qoruyur və sağlamlığınıza töhfə verir. Kimyəvi məhsullardan qaçınmaq və təbiətdə olan materiallarla təmizləmək ekoloji cəhətdən təmiz və təsirli bir həll təklif edir. Belə ki, bu sadə üsullarla qaşıqlarınız uzun müddət sağlam qalacaq.
NİYƏ TAXTA QAŞAQLARI QABYUYAN MAŞINA QOYMAQ OLMAZ?
Taxta qaşıqlar qabyuyan maşında yuyulduqda suyun təsiri altında çatlaya və ya deformasiyaya uğraya bilər. İsti su və yuyucu vasitələr taxta materialın təbii quruluşunu pozaraq qaşığın ömrünü qısalda bilər. Ona görə də taxta qaşıqların əllə yuyulması onları uzun ömürlü və sağlam saxlayır.
SİRKƏ İLƏ DƏRİN TƏMİZLƏMƏ
Sirkə taxta qaşıqlarda yığılmış kir və bakteriyaları təmizləmək üçün təbii həll təklif edir. Bir qabda sirkə və su qarışığı hazırlamaq və qaşıqları bir neçə saat saxlamaq gigiyenanı təmin etmək üçün təsirli üsuldur. Daha sonra bol su ilə yuyub qurulaya bilərsiniz.
LƏKƏLƏRİN LİMON SUYU İLƏ ÇIXARILMASI
Təbii ləkə təmizləyicisi olan limon suyu taxta qaşıqlardakı inadkar izləri aradan qaldırmaq üçün istifadə edilə bilər. Qaşıqların səthinə limon suyu sürtmək və 10 dəqiqə saxlamaq kifayətdir. Yuyulduqdan sonra qaşıqların parlaq olduğunu görəcəksiniz.
KARBONATLA GİGYENİK TƏMİZLƏMƏ
Limon suyu və soda taxta qaşıqların dərindən təmizlənməsi üçün əla təbii məhsuldur. Bir az su ilə pasta hazırlayın və qaşıqların səthinə yumşaq bir şəkildə sürtün. Bu üsul həm təmizləyir, həm də pis qoxuları aradan qaldırır.
SƏTHİN DUZ İLƏ TƏMİZLƏNMƏSİ
Duz taxta qaşıqların səthindəki yağ qalıqlarının təmizlənməsində təsirli olur. Qaşıqları nəmləndirdikdən sonra onları duzla ovuşduraraq təmizləyə və sonra ilk günkü görünüşünə qaytarmaq üçün yaxalaya bilərsiniz.
AĞ SİRKƏ VƏ LİMON
Ağ sirkə və limonu qarışdıraraq hazırladığınız qarışım taxta qaşıqların təmizlənməsində çox təsirlidir. Bu qarışıq həm təmizliyi təmin edir, həm də qaşıqların səthində yığılan zərərli maddələri təmizləyir.
SODA İLƏ DƏRİN TƏMİZLƏMƏ
Soda taxta qaşıqları təmizləmək üçün istifadə edilə bilən təsirli bir materialdır. Qaşıqlarınızı soda qarışığında islatmaqla mikrobları öldürə və onların təbii parlaqlığını qoruya bilərsiniz.
QURU İSTİLİK İLƏ DEZİNFEKSİYA EDİLİR
Taxta qaşıqların gigiyenasını artırmaq üçün onları bir müddət sobada aşağı temperaturda saxlamaq təsirli ola bilər. Bu üsul qaşıqların üzərindəki nəm və bakteriyaları yox edərək dərin təmizlik təmin edir.
TƏMİZLƏYİCİ TƏBİİ YAĞLARIN İSTİFADƏSİ
Zeytun yağı və ya kokos yağı kimi təbii yağlar taxta qaşıqların səthini qidalandırır və qoruyur. Qaşıqları təmizlədikdən sonra nazik bir təbəqə ilə yağ çəkərək daha uzun və sağlam edə bilərsiniz.
Bəzi son araşdırmalar göstərir ki, istər ağacdan, istərsə də metaldan hazırlanmış qaşıqlar düzgün istifadə edilmədikdə və təmizlənmədikdə sağlamlığımız üçün böyük təhlükə yaradır.
TƏHLÜKƏNİ ARTIRIR
Taxta qaşıqlar istifadə olunduqca onların üzərindəki cila sızmağa başlayır və qaşıqlar çatlayır. Çatlamış qaşığın bu nahiyələrində bakteriyalar məskunlaşır və bu bakteriyalar yemək hazırlayarkən yeməyə keçə bilir. Yenə bu qaşıqları yuyucu vasitə ilə yuyanda çatlarda yuyucu vasitə qalır və bu yuyucu vasitələr orqanizmdə zəhərlənmələrə səbəb ola bilər. Bundan əlavə, cilalanmış qaşıqlardan istifadə edilərkən üzərindəki cila istinin təsirindən zamanla solur və bu cilalar orqanizmə toksik təsir göstərərək xərçəngə səbəb ola bilər.
CİLALANMAYAN QAŞIQ DAHA SAĞLAMDIR
Taxta qaşıq alarkən boyasız və cilasız taxta qaşıq almaq daha sağlamdır. İstifadə olunmuş taxta qaşıqların çatladığı və ya qırıldığı göründüyü zaman yenisi ilə əvəz edilməlidir. Lakin unutmaq olmaz ki, metal qaşıqlar da rəngini dəyişdikdə, matlaşdıqda və ya cızıldıqda orqanizmdə zəhərlənməyə səbəb ola bilər.
Ayşən Vəli
Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə