...San Fransiskodakı Kindred Klinikasının qastroenteroloqu Saurabh Sethi deyir ki, demans riskini azaltmaq üçün pəhrizinizə təxminən 30 qram duzsuz qoz-fındıq daxil etmək lazımdır.
SİA-nın məlumatına görə, Daily Mirror onun sözlərinə istinad edir.
Həkimin sözlərinə görə, qozun tərkibində antioksidantlar, minerallar, lif və faydalı yağ turşuları var. Bu maddələr orqanizmdə iltihabı azaldır, qan təzyiqi və xolesterin səviyyəsini normal saxlayır.
Əvvəlki tədqiqatlar göstərdi ki, hipertoniya həm damar demansı, həm də Alzheimer xəstəliyi (beyində zülal yataqlarını ehtiva edir) üçün risk faktorudur.
Alimlər həmçinin qanda aşağı sıxlıqlı lipoproteinlərin (LDL) yüksək səviyyəsinin bu şərtlərin inkişaf riskinin daha yüksək olması ilə əlaqəli olduğunu müəyyən etdilər.
Mütəxəssis qeyd edir ki, bitki mənşəli omeqa-3 yağ turşusu alfa-linolenik turşusu (ALA) ilə zəngin olan qoz xüsusilə faydalıdır.
...Böyük Britaniya Biobankının araşdırması göstərib ki, gündə 30 qram duzsuz qoz-fındıq yeyən insanlar, onları yeməyənlərə nisbətən demans riski 17 faiz daha azdır.
Bunu həkim deyir.
Sethi əlavə edir ki, qoz-fındıq “sehrli” müalicə deyil: müsbət təsir yalnız balanslaşdırılmış qidalanma ilə müşahidə olunur. O, həmçinin qeyd edib ki, böyrək daşlarına meylli insanlar oksalatda yüksək olan qoz-fındıqdan (badam, Braziliya qozu) çəkinməlidirlər.
Yüksək qan təzyiqi olanlar, həddindən artıq natrium səbəbiylə duzlu qoz-fındıqları məhdudlaşdırmalıdırlar.
Nazlı Almuradova
Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə

.jpg)
.jpg)

USD
EUR
GBP
RUB