Bu süd məhsulu qan şəkərinin səviyyəsini aşağı salır...

Subyektlərin "pis" və "yaxşı" xolesterol səviyyələri də qismən sabitləşdi...

...Probiyotikləri olan dəvə südü tozu şəkər xəstələrinin qanında şəkər və xolesterin səviyyəsini azalda bilər. Bu, Pekin Texnologiya və Biznes Universitetinin alimlərinin gəldiyi nəticədir.

SİA-nın məlumatına görə, araşdırmanın nəticələri Foods jurnalında dərc olunub.

Tədqiqatda 2-ci tip diabetli 28 nəfər iştirak edib.

Bir qrup probiotik Bifidobacterium animalis ilə zənginləşdirilmiş dəvə südü, digəri isə əlavəsiz adi süd aldı. B. animalis heyvanların bağırsaqlarını koloniyalaşdıran qram-müsbət anaerob bakteriyadır.

Onlar həzm sistemində və bütövlükdə orqanizmdə homeostazın saxlanmasında mühüm rol oynayırlar.

Cəmi bir aydan sonra birinci qrup qan və oruc qlükoza səviyyələrində iltihablı markerlərin əhəmiyyətli dərəcədə azaldığını göstərdi.

Subyektlər həmçinin "pis" və "yaxşı" xolesterol səviyyələrinin qismən sabitləşməsini yaşadılar.

Tədqiqatçılar bağırsaq mikrobiotasına da müsbət təsir göstəriblər: probiyotiklərlə süd içmək faydalı bifidobakteriyaların sayının artmasına səbəb olub. Bifidobakteriyalar, ilk növbədə yoğun bağırsaqda olan sağlam bağırsaq mikroflorasının əsas komponentidir.

Onlar immunitet sistemini gücləndirir, vitaminlərin sintezinə kömək edir və patogenlərdən qoruyur.

Müəlliflərin fikrincə, bu birləşmiş faydalı təsir maddələr mübadiləsini daha da yaxşılaşdıra və diabetin ağırlaşmaları riskini azalda bilər.

Nazlı Almuradova

Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə