...Yunanıstanın İkariya adasında və Qafqazın dağ kəndlərində 90, hətta 100 yaşına çatmış yüzilliklər hər gün kofe içirlər. Bu təsadüfi deyil: elm təsdiq edir ki, 1-3 stəkan qəhvə ürək xəstəliyindən ölüm riskini 15 faiz azaldır və sağlam həyat illəri əlavə edir.
Bəs qəhvə insanlara daha uzun yaşamağa necə kömək edir? Hər 3 sakindən 1-nin xərçəng və ya demans riski minimal olan 90 yaşa qədər yaşadığı İkariyada qəhvə sadəcə içki deyil, ritualdır.
Yerlilər qəhvəni süzgəcsiz, xırda üyüdülmüş Arabica lobyasını cezvədə (qazanda) qaynatmaqla dəmləyirlər.
142 nəfər yaşlı İkariyalının IKARIA araşdırması göstərdi ki, gündə 1-2 stəkan damar funksiyasını 31 faiz yaxşılaşdırır, infarkt riskini azaldır. Bir fincan üzərindəki sosial əlaqələr ömrü 7-10 il uzadır.
SİA-nın məlumatına görə, qaynadılmış qəhvə süzülmüş qəhvədə itirilən polifenolları qoruyur, iltihab və diabetdən qoruyur.
Abxaziya və Dağıstanda orta ömür uzunluğunun 85 yaşa çatdığı Qafqazda qəhvə yüksək qiymətləndirilir.
Qafqaz pəhrizi (tərəvəz, qoz-fındıq və göyərti) bu effekti gücləndirir: qəhvənin tərkibindəki antioksidantlar tip 2 diabet riskini 23 faiz, qaraciyər xərçəngi riskini isə 80 faiz azaldır. Bu araşdırmalara baxmayaraq, qəhvə içməzdən əvvəl həkimə, xüsusən də kardioloqa müraciət etməyi məsləhət görürük.
Nazlı Almuradova
Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə