...Sağlam qan təzyiqini saxlamaq ürəyinizi, böyrəklərinizi və ümumi rifahınızı qoruyan əsas amildir.
SİA-nın məlumatına görə, buna görə də VeryWell Health sağlam qan damarlarını inkişaf etdirə, qan dövranını yaxşılaşdıra və normal qan təzyiqini saxlaya bilən 8 qidanın adını çəkdi.
Qaragilə
Qaragilə sağlam qan təzyiqini saxlamağa kömək edir. Tədqiqat göstərib ki, həftədə bir stəkan göyərti yemək hipertoniya riskini azalda bilər.
Digər tədqiqatlar qaragilədə olan flavonoid və antosiyaninin qan təzyiqini aşağı salması ilə əlaqələndirib.
Qoz
Araşdırma nəticəsində məlum olub ki, qoz yeyən insanların diastolik qan təzyiqi, aşağı bel çevrəsi və qarın piylənməsi onu yeməyənlərə nisbətən aşağıdır.
...Bundan əlavə, 2019-cu ildə aparılan bir klinik sınaq müəyyən etdi ki, doymuş yağda az olan bir pəhrizin bir hissəsi kimi qoz yemək də mərkəzi qan təzyiqini aşağı salmağa kömək edə bilər.
Mütəxəssislər yulaf ezmesi və ya salatlara qoz əlavə etməyi, tostların üzərinə qoz yağı sürtməyi və ya sadəcə qəlyanaltı kimi yeməyi məsləhət görürlər.
100 faiz portağal suyu
Səhər bir stəkan portağal suyu bədəni ürəyə faydalı olan kaliumla təmin edir. Şirə həm də hipertansiyonlu insanlarda qan təzyiqini aşağı salmağa kömək edə bilən çox miqdarda flavonoid hesperidini təmin edir.
Qarpız
Qarpız sistolik və diastolik qan təzyiqini aşağı salmağa kömək edən qida maddələri olan kalium, L-sitrulin və likopenlə zəngindir. "L-sitrulin müəyyən populyasiyalarda qan təzyiqini aşağı salmağa kömək edə biləcək bir amin turşusudur. Qarpızın qırmızı-çəhrayı rəngini verən antioksidant olan likopen yüksək qan təzyiqinə, eləcə də digər ürək-damar faydalarına müsbət təsir göstərir.
Armud
Metabolik sindromlu yetkinlərdə müntəzəm olaraq armud yemək qan təzyiqini yaxşılaşdıra bilər. Bir araşdırma göstərir ki, qrupları 12 həftə ərzində gündəlik yemək sistolik, arterial və nəbz təzyiqini azaltmağa kömək edir.
Yağlı balıq
Somon və alabalıq da daxil olmaqla yağlı balıqlar omeqa-3 yağ turşularının əla mənbəyidir və bu, bir çox insanda qan təzyiqini aşağı salmağa kömək edə bilər. Amerika Ürək Assosiasiyası ürək xəstəliyi riskini azaltmaq və sağlam qan təzyiqini saxlamaq üçün həftədə bir və ya iki dəfə dəniz məhsulları yeməyi tövsiyə edir.
Mərcimək
Mərciməkdə kalium və maqnezium kimi ürək üçün faydalı bir çox qida var. Bir araşdırmada, tədqiqatçılar insanların pəhrizlərindəki digər qidaları mərcimək və lobya ilə əvəz etdikdə onların sistolik qan təzyiqinin aşağı düşdüyünü aşkar etdilər.
Bu kiçik paxlalı bitkidən istər şorbada, istərsə də garnitür olaraq dadmağınızdan asılı olmayaraq, pəhrizinizə mərcimək əlavə etmək qan təzyiqinizin sağlamlığını dəyişə bilər.
Qatıq
Qatıqda ürək sağlamlığını dəstəkləyən kalium və kalsium var. Xüsusilə, bir araşdırma gündə üç porsiya süd məhsulları yemək hipertoniya inkişaf riskini 13 faiz azaldır.
Yoğurt seçərkən, şəkər əlavə edilməyənlərə diqqət yetirin. Şirin dad və əlavə qida dəyəri üçün bir az meyvə əlavə edə bilərsiniz.
Bunu nəşr tövsiyə edir.
Nazlı Almuradova
Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə