...Alimlər müəyyən ediblər ki, fukoidanın xüsusi forması, qəhvəyi yosunlardan çıxarılan maddə bağırsaq mikrobiotasını tənzimləyərək piylənmənin qarşısını ala bilir.
SİA-nın məlumatına görə, tədqiqatın nəticələri Karbohidrat Polimerlərində dərc olunub.
Fukoidan artıq antioksidant və antiinflamatuar xüsusiyyətlərə malik birləşmə kimi tanınır, lakin onun effektivliyi aşağı həzm qabiliyyəti ilə məhdudlaşır.
Yeni işdə alimlər laminariyadan (Saccharina japonica) əldə edilən aşağı molekulyar ağırlıqlı LMWF4 variantını təcrid ediblər. Kiçik molekul ölçüsünə və yüksək sulfatlaşma dərəcəsinə görə, daha yaxşı əmilir və daha aydın təsir göstərib.
Siçanlar üzərində aparılan təcrübələrdə LMWF4 yağlı pəhrizin səbəb olduğu bağırsaq florasının pozulmasının qarşısını alıb, mikrobiotanın müxtəlifliyini artırıb və çəkiyə nəzarətlə əlaqəli olan faydalı Akkermansia və Blautia bakteriyalarının sayını artırıb.
Eyni zamanda, piylənmə ilə əlaqəli mikroorqanizmlərin sayı azalıb.
Müəlliflərin fikrincə, belə fukoidan piylənmə və qidalanma ilə bağlı metabolik pozğunluqların qarşısının alınması üçün təhlükəsiz və effektiv vasitələrin yaradılması üçün perspektivli əsas ola bilər.
Daha əvvəl çinli tədqiqatçılar yaşıl çay, E vitamini və dəniz yosunlarından bağırsaqlarda yağların sorulmasına mane olan və çəki azaltmağa kömək edən yeməli mikroqranullar təqdim etmişdilər.
Nazlı Almuradova
Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə