Beyin, ürək və bağırsaq sağlamlığı üçün 1 nömrəli meyvə...

...Yeni bir araşdırmaya görə, beyin, ürək və bağırsaq sağlamlığı üçün əla bir meyvə var: təzə üzüm.

SİA-nın məlumatına görə, “Realsimple” araşdırmalara əsasən iddia edir ki, üzüm "superfood" kimi təsnif edilə bilər və olmalıdır, yəni ümumi sağlamlığınıza fayda verən qidalarla zəngin qidalar.

Üzüm nəyə faydalıdır?

"Polifenollar antioksidan xüsusiyyətləri ilə tanınan geniş bir fitonutrientlər sinfidir. Üzümdə olan bəzi polifenollara fenolik turşular, antosiyaninlər, flavonoidlər və stilbenlər daxildir. Üzümün sağlamlıq üçün faydalarının çoxu bu birləşmələrin bədənə təsiri, xüsusən də onların iltihab əleyhinə xüsusiyyətləri ilə əlaqədardır. Bu polifenollar bədənə daxil olduqda, sərbəst radikalları zərərsizləşdirir və zaman keçdikcə ürək-damar, beyin, immunitet və metabolik sağlamlığı yaxşılaşdıra bilər.

...Bənövşəyi və qırmızı üzümlərdəki polifenolların və antioksidantların çoxu dəridə olur. Bənövşəyi üzüm qırmızı üzümdən daha çox antosiyanin ehtiva edir.

Bənövşəyi üzüm də qırmızı və ya yaşıl üzümdən daha yüksək ümumi antioksidant tutumuna malikdir.

Bənövşəyi üzümün rəngi yüksək antioksidant tərkibə malik olmadığını göstərir.

Mütəxəssis qeyd edir ki, fayda əldə etmək üçün üzüm dağı yeməyə ehtiyac yoxdur – cəmi bir-iki stəkan (dəqiq desək, 22-44 üzüm) sağlamlıq üçün böyük faydalar verə bilər.

Üzüm Ürək Sağlamlığını Gücləndirir Kardioloq və qidalanma mütəxəssisi Mişel Ruttenşteyn deyir ki, “Üzüm resveratrol və proantosiyanidinlərlə zəngindir, bu birləşmələr qan damarlarını rahatlaşdıraraq, qan təzyiqini aşağı salmaqla ürək sağlamlığını yaxşılaşdıra bilər. Bu, xüsusilə ürək xəstəliyi riski yüksək olan insanlar üçün faydalı ola bilər; nə qədər çox üzüm yeyirsinizsə, bir o qədər ürək üçün faydalı qidalar alırsınız.

Üzüm bilişsel sağlamlığı dəstəkləyir

Yaşlandıqca beyində idrak funksiyası azalır, lakin “üzümdə olan müxtəlif antioksidantlar neyronları qoruya və sağlam beyin funksiyasını inkişaf etdirə bilər”.

Tədqiqatlar göstərir ki, müntəzəm olaraq üzüm yemək idrak funksiyasını yaxşılaşdıra və neyrodegenerativ xəstəliklər riskini potensial olaraq azalda bilər.

Bunu Ruttenstein deyir.

Üzüm bağırsaq sağlamlığını gücləndirir...

Üzüm xüsusiyyətləri bağırsaq mikrobiomunun saxlanmasında mühüm rol oynayan güclü iltihab əleyhinə güc mərkəzidir.

...Üzüm polifenollarının bağırsaq mikrobiomunun tarazlığını yaxşılaşdırdığı, həzm ekosisteminin kəmiyyət və keyfiyyətini artırdığı aşkar edilmişdir.

Bundan əlavə, diyetoloq vurğulayıb ki, bağırsaq mikrobiomu digər bədən sistemlərinə, o cümlədən ürək və beyin sağlamlığına əhəmiyyətli dərəcədə təsir göstərir.

Nazlı Almuradova

Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə