Alimlər hansı qəhvənin ömrü uzatdığını aşkar ediblər...

Son araşdırmanın nəticələri ortaya çıxıb...

...Çinin Quançjou şəhərindəki Cənub Tibb Universitetinin tədqiqatçıları qəhvə içməyin insan ömrünü uzatdığını aşkar ediblər.

Tədqiqat yeddi il ərzində 171.000-dən çox iştirakçını izlədi.

SİA-nın məlumatına görə, nəticələr Annals of Internal Medicine jurnalında dərc olunub.

Araşdırma nəticəsində məlum olub ki, şəkərsiz qəhvə seçənlərin ölüm ehtimalı heç qəhvə içməyənlərə nisbətən 16-20 faiz azdır.

Qəhvəsinə müntəzəm olaraq bir xörək qaşığı şəkər əlavə edənlər arasında ölməmək şansı 29-31 faizə yüksəlib.

Los-Anceles Tibb Mərkəzinin (ABŞ) Kaliforniya Universitetinin baş dietoloqu Dana Ellis Gunnes belə tapıntıları təəccüblü hesab etmir, çünki qəhvənin faydalı antiinflamatuar içki olduğunu təsdiqləyən çoxlu məlumatlar var.

Gunnes, "Qara qəhvə ən sağlamdır, çünki o, çox şəkər və ya kremdə tapıla bilən iltihablı birləşmələr olmadan qəhvənin bütün faydalı polifenollarını və antioksidanlarını ehtiva edir",- deyib.

Bir çay qaşığı şəkərin əlavə edilməsinə gəlincə, dietoloq hesab edir ki, belə qəhvə şəkərsiz qəhvə ilə eyni təsirə malikdir, çünki "bütün balanslaşdırılmış pəhrizdə 1 çay qaşığı şəkər çox azdır və bu az miqdarda şəkər dalğalanmalara səbəb olmayacaq".

Tədqiqatçı çox şirinləşdirilmiş içkilərdə çox yüksək ola bilən istehlak edilən şəkərin miqdarına diqqət yetirməyi tövsiyə etdi (bəzi qeyri-adi qəhvə içkilərində 8-12 çay qaşığı şəkər və krem ola bilər).

Belə şəkər istehlakı, şübhəsiz ki, qan şəkərinin səviyyəsini artırır və sağlamlıq üçün ciddi nəticələrə səbəb olur.

Nazlı Almuradova

Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə