Qarpız yeyərkən sağlamlığınıza zərər verməməyin yolları...

Həkim, gündə 200 qramdan artıq qarpız yeməməyi tövsiyə edir...

...Qastroenteroloq və dietoloq Nuriyyə Dianova qarpızın həddindən artıq istehlakının, xüsusən də şəkərli diabet diaqnozu qoyulmuş insanlar üçün potensial mənfi nəticələrinə diqqət çəkib.

Mütəxəssis xəbərdarlıq etdi ki, bu bostan məhsulunun nəzarətsiz istehlakı qanda qlükoza səviyyəsinin kəskin artmasına səbəb ola bilər.

Həkim vurğulayıb ki, qarpız təravətləndirici xüsusiyyətlərinə və yay populyarlığına baxmayaraq, asanlıqla həzm olunan karbohidratların (qlükoza) yüksək tərkibi və pəhriz lifinin az olması ilə xarakterizə olunur.

Bu birləşmə qan şəkərinin səviyyəsinin sürətlə artmasına səbəb olur ki, bu da diabetli və ya xəstəliyə meylli insanlar üçün xüsusilə təhlükəlidir.

SİA-nın məlumatına görə, verdiyi müsahibələrin birində mütəxəssis qeyd edib ki, qarpızın cəlbedici dadı onun istehlakında mülayimliyi saxlamağı çətinləşdirə bilər və bununla da həddindən artıq yemək və hiperqlikemiyanın inkişafı riskini artırır.

...Qarpız və qovun sadə qlükoza ilə zəngindir, yüksək su tərkibinə malikdir və lifi azdır. Bu qidaların istehlakı bədənə çoxlu miqdarda şəkərin sürətlə daxil olması ilə nəticələnir. Adi təcrübə olan qovunların həddindən artıq yemək qaraciyərin funksional vəziyyətinə mənfi təsir göstərir.

Bunu da Dianova izah edib.

Oral hipoqlikemik agentlərlə müalicə alan şəkərli diabetli xəstələrdə xüsusilə ehtiyatlı olmaq lazımdır, çünki onlar dərhal qanda qlükoza səviyyəsinin artması əlamətlərini hiss edə bilməzlər.

Nəticədə, böyrəklər, görmə orqanları və periferik sinir toxuması da daxil olmaqla, sözdə hədəf orqanların zədələnmə riskini artırır.

Dietoloq ehtiyat tədbiri olaraq balanslaşdırılmış qidalanma prinsiplərinə uyğun olaraq əsas yeməklər zamanı qarpız hissəsinin 200 qrama qədər məhdudlaşdırılmasını tövsiyə edib.

Glisemik reaksiyanı minimuma endirmək üçün qarpız istehlakını qoz-fındıq kimi zülal və yağla zəngin qidalarla birləşdirmək tövsiyə olunur.

Nazlı Almuradova

Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə