Stressi “yemək” istəyinin səbəbi məlum olub

Stressli vəziyyətlərdə olan bir çox insan adi haldan daha çox yeməyə başlayır və daha tez-tez yağlı, şirin və ya nişastalı qidaları seçir. Texas A&M Universitetinin tədqiqatçıları bu davranışın təkamüllə izahı olduğunu göstərdilər.

SİA xəbər verir ki, işin nəticələri “Food Quality and Preference” jurnalında dərc olunub.

Təcrübədə 142 şagird iştirak edib. Onların hər birindən üç ssenaridən birində özlərini təsəvvür etmələri istənildi.

Birinci qrup psixi cəhətdən sakit və təhlükəsiz həyatda idi - sabit iş və gələcəyə inamla…

İkincisi, iqtisadi qeyri-sabitlik şəraitində: məsələn, işin itirilməsi, borcunu ödəmək və ya əmlakı geri ala bilməmək…

Üçüncüsü, zorakılıq və ya digər təhdidlər riski olan təhlükəli mühitdədir. Bundan sonra hər kəsə aşağı və yüksək kalorili qidaların cüt-cüt şəkilləri göstərildi.

Göz izləmə texnologiyasından istifadə edərək, diqqəti tam olaraq nəyin cəlb etdiyini və baxışın harada daha uzun sürdüyünü qeyd etdilər.

Bundan əlavə, iştirakçılar yeməyin cəlbediciliyini qiymətləndirdilər və aclıq, maliyyə vəziyyəti və ərzaq çatışmazlığı gözləntiləri ilə bağlı sorğuları doldurdular. Şagirdlər yüksək kalorili qidaları daha tez fərq etdilər və onlara daha uzun baxdılar.

Bu, iştirakçıların iqtisadi çətinlikləri və gələcək çatışmazlıqları təsəvvür etdikləri qrupda xüsusilə aydın görünürdü: onlar daha çox qidalı qidalar seçir və daha uzun müddət onlara diqqət yetirirdilər.

Zorakılıq təhlükəsi olduqda belə bir nümunə yox idi və zehni olaraq təhlükəsiz bir ssenariyə daldıqda, bəzi iştirakçılar hətta aşağı kalorili seçimlərə daha çox maraq göstərdilər. Tədqiqatın müəllifləri qeyd edirlər ki, qeyri-müəyyənlik şəraitində orqanizm enerjini tez doldurmağa diqqət yetirir. Belə bir mexanizm təkamül zamanı formalaşmış, qeyri-sabitlik və resurs çatışmazlığı dövründə sağ qalmağa kömək edə bilərdi. Bu səbəbdən stress daha dolğun və kalorili qidalara istək yarada bilər.

Nazlı Almuradova

Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə