...Bağırsaq sağlamlığı üçün orta hesabla bir insan hər gün 25-38 q lif istehlak etməlidir. Ancaq əslində, yalnız kiçik bir faiz bunu edir: kişilərin yalnız 3, qadınların isə təxminən 10 faizi. SİA-nın məlumatına görə, lif gündəlik qidalanmanın vacib hissəsi hesab olunur. Araşdırmalara görə, kifayət qədər miqdarda istehlak edilərsə, həzmi əhəmiyyətli dərəcədə yaxşılaşdıra, sümük və bağırsaq sağlamlığını qoruya, çəkiyə nəzarət edə, xroniki xəstəliklər riskini azalda bilər və hətta ömrü uzadır.
...Həblər və ya dadsız lif sarsıntıları qəbul etməyə ehtiyac yoxdur. Gündəlik rasionunuza liflə zəngin qidalar əlavə etmək kifayətdir.
Və moruq ən yaxşılardan biri hesab olunur. Bu şirin, çox yönlü giləmeyvə həkimlər tərəfindən istehlak üçün tövsiyə olunur.
Məsələn, qastroenteroloq Bill Bulseviç öz videosunda moruqu bağırsaq sağlamlığı üçün 1 nömrəli məhsul adlandırır.
Bir stəkan moruqda 7 qram lif var və eyni zamanda güclü antioksidantlar olan polifenollar, C vitamini ilə zəngindir. Tədqiqatın nəticələrinə görə, bu giləmeyvə tip 2 diabetin inkişaf riskini azalda bilər.
Və xəstəlik artıq varsa, moruq onu idarə etməyə kömək edir. Moruq qıcıqlanmış bağırsaq sindromu olan insanlarda şişkinlik və ağrıya səbəb olan fermentləşdirilmiş karbohidrat olan aşağı FODMAP qidası hesab olunur.
Buna görə də bütün insanlar üçün uyğundur. Mütəxəssislər həzm problemi olanlara və ya bağırsaqları bərpa etməyə ehtiyacı olanlara moruq yeməyi məsləhət görürlər.
Əli Babayev
Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə