...Hər gün kollagenlə zəngin qidalar qəbul etsəniz, zaman keçdikcə dərinizin daha elastik və möhkəm olduğunu, daxili orqanlarınızın və oynaqlarınızın daha yaxşı işlədiyini görəcəksiniz.
SİA-nın məlumatına görə, “Vogue” pəhrizinizə nə əlavə etməli olduğunuzu açıqlayıb.
Kollagen dərimiz, oynaqlarımız və bəzi daxili orqanlarımız üçün vacib olan zülaldır. O, həmçinin güclü sümüklərin, əzələlərin və qığırdaqların əmələ gəlməsində iştirak edir. Bədəndəki zülalların təxminən 33 faizi kollagendir, lakin 30 ildən sonra onun müstəqil istehsalı azalmağa başlayır.
Buna görə də, bədənin ehtiyatlarını doldurmağa kömək etmək üçün pəhrizinizə müəyyən heyvan və bitki məhsullarını əlavə etmək çox vacibdir.
Balıq
Böyük miqdarda kollagen ehtiva edən yağlı balıqları (somon, skumbriya, sardina) seçin. Ancaq yadda saxlamaq lazımdır ki, ən çox protein almaq üçün bu qidaları dəri ilə birlikdə yeyin.
Sümük suyu
Onu əldə etmək üçün heyvanların qığırdaqları, sümükləri və vətərləri uzun müddət qaynadılır. Bu yeməkdə dırnaqların, dərinin və saçın sağlamlığı üçün ən faydalı olan 1-ci tip kollagen var.
Bəzi ət növləri
Ən çox kollagenin miqdarı mal və donuz ətində olur. Xüsusilə, tendon və birləşdirici toxuma seçilməlidir. Buna görə qabırğadan ətə üstünlük verin.
Quş
Toyuq və hinduşka dəriləri ən yüksək miqdarda kollagen ehtiva edir. Pəhrizinizə qanadları və budları da əlavə edin, lakin döşdə bu protein daha azdır.
İstiridyələr
Bu dəniz məhsulunda mis, sink və çoxlu sayda amin turşuları, xüsusən də kollagenin prekursorları olan lizin və prolin var.
Yumurta ağları
Yumurtalar kollagen mənbəyi olmasa da, zülallarda prolat və lizin var. Bu amin turşuları bədən üçün bu vacib proteinin sintezini təşviq edir.
Sarımsaq
Bu məhsulun sağlamlığa çox faydası var. Sarımsaq toxunulmazlığı dəstəkləyir, iltihabı azaldır, həmçinin bədəndə kollagen istehsalını stimullaşdırır. Tərkibində çoxlu C vitamini, mis və sink də var.
Şirin bibər (qırmızı)
Tərkibində kollagenin yaradılmasında fəal iştirak edən çoxlu miqdarda C vitamini var. Bu tərəvəzin istehsalını stimullaşdırmaq üçün tərkibində çoxlu kollagen olan ət və ya balıqla birləşdirmək vacibdir.
Paxlalılar
Paxlalı bitkilərdə C vitamini, həmçinin kollagenin təbii istehsalını təşviq edən maqnezium və silikon var.
Nazlı Almuradova
Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə