Berlin Charité Klinikasının alimlərinin fikrincə, anakardiyanın istehlakı getdikcə uşaqlarda təhlükəli allergik reaksiyalara səbəb olur.
SİA-nın məlumatına görə, onların "Allergy" jurnalında dərc olunan araşdırması 2007-2024-cü illər üzrə Avropa Anafilaksi Reyestrinin məlumatlarına əsaslanır.
Bildirilib ki, 5945 qida allergiyası reaksiyasından 1389-u qoz-fındıqlardan qaynaqlanıb.
Uşaqlar arasında anafilaksiyanın (334 hadisə) ən çox yayılmış səbəbi fındıq (211 hadisə) və qoz (146 hal) qabaqlayır. Üstəlik, ağır reaksiyalar çox az miqdarda anakardiyadan sonra da baş verdi - bir çay qaşığından az...
Uşaqların və böyüklərin əksəriyyəti allergiyalarından xəbərsiz idi: uşaqların yalnız 23 faizi və böyüklərin 21 faizi riskdən əvvəlcədən xəbərdar idi.
Eyni zamanda, anafilaksiya zamanı təcili yardımın əsas vasitəsi olan adrenalin olduqca nadir hallarda istifadə olunurdu: uşaqlarda yalnız 13 faiz, böyüklərdə isə 3 faiz. Yalnız həkimlərlə əlaqə saxladıqda istifadə tezliyi 40 faizə çatdı. Müəlliflər, anafilaksiya hallarının uşaqlarda getdikcə daha çox qeydə alındığını və onu qoz-fındıq arasında ən əhəmiyyətli allergenlərdən birinə çevirdiyini vurğulayırlar.
Nazlı Almuradova
Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə