...Dəri xərçəngi dünyada ən çox yayılmış xərçəng formalarından biridir. Həkimlər bunun əsas səbəbinin həddindən artıq ultrabənövşəyi (UV) radiasiya olduğunu deyirlər.
Bununla belə, son illərdə aparılan araşdırmalar göstərir ki, xarici qorunma - günəş kremi və geyimlə yanaşı, gündəlik qidalanma da profilaktikada mühüm rol oynayır.
SİA-xəbər verir ki, Kanadalı dermatoloq Qita Yidavın qeyd etdiyi kimi, dərinin təbii müdafiəsini gücləndirə bilən xüsusilə vacib bir qida maddəsi var: antioksidantlar. Onlar ultrabənövşəyi şüaların təsiri altında əmələ gələn və dəri hüceyrələrinin DNT-sinin zədələnməsinə səbəb olan sərbəst radikallarla mübarizə apara bilirlər.
Antioksidantlar dərini necə qoruyur
Dəri günəşə həddindən artıq məruz qaldıqda, hüceyrələrdə sərbəst radikallar - hüceyrə quruluşunu zədələyən qeyri-sabit molekullar yığılmağa başlayır.
Antioksidantlar bu radikalları neytrallaşdırır, bununla da iltihablanma, sürətlənmiş qocalma və hətta xərçəng mutasiyaları riskini azaldır.
Bundan əlavə, bəzi antioksidanlar, xüsusən də giləmeyvə tünd rəng verən antosiyaninlər anormal hüceyrələrin təbii özünü məhv etmə mexanizmlərini işə sala bilər.
Bu, mütəxəssislərin fikrincə, dəridə onkoloji proseslərin baş vermə riskini daha da azaldır. Sağlam dərini qorumaq üçün gündəlik pəhrizinizə əlavə edilməsi tövsiyə olunan ən güclü antioksidant likopendir. Bu piqment əsasən pomidor, qarpız və qırmızı bibərdə olur.
Tədqiqatlar göstərdi ki, likopenlə zəngin qidaların müntəzəm istehlakı SPF 4-ə bənzər daxili “günəşdən qorunma” səviyyəsini təmin edə bilər.
Həmçinin mühüm antioksidanlar bunlardır:
-C vitamini - sitrus meyvələrində, kividə, brokolidə və bolqar bibərində olur;
-Vitamin E - qoz-fındıq, toxum və bitki yağlarında;
-Beta-karoten - mənbələr: yerkökü, şirin kartof, balqabaq, ispanaq;
-Selenium - Braziliyada qoz-fındıq, balıq, yumurta;
-Flavonoidlər xüsusilə qaragilə, üzüm, alma və çayda çox olur.
Yalnız düzgün qidalanma kifayətdirmi?
Doktor Yidav hətta ideal pəhrizin belə ənənəvi günəşdən qorunma üsullarını əvəz edə bilməyəcəyini vurğulayır.
SPF kremləri, papaqlar, UV-dən qoruyan eynəklər və günorta günəşindən qaçınmaq əsas profilaktik tədbirlərdir.
Bununla belə, antioksidant pəhriz xüsusilə yayda əlavə qorunma təmin edə bilər.
Mütəxəssisin fikrincə, ən yaxşı yanaşma xarici və daxili mühafizənin birləşdirilməsidir: “...sizin pəhriziniz təkcə orqanizm üçün enerji deyil, həm də hüceyrələrin qorunması üçün güclü vasitədir. Dəri də istisna deyil”.
Menyuya nə daxil edilməlidir
Diyetoloqlar gündə ən azı beş porsiya rəngli tərəvəz və meyvə yeməyi məsləhət görürlər.
Xüsusilə, qırmızı qidalara (pomidor, qarpız), tünd bənövşəyi (mavi, üzüm), portağal (kök, balqabaq), yaşıl yarpaqlı tərəvəzlərə (ispanaq, brokoli) xüsusi diqqət yetirilməlidir.
Bir ovuc qoz-fındıq, bir qaşıq kətan toxumu yağı və ya səhər yeməyinizə giləmeyvə əlavə etmək dərinizə uzunmüddətli müsbət təsir göstərə biləcək sadə addımlardır.
Nazlı Almuradova
Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə