...Bu gün məşhur olan TOP 5 yağa günəbaxan, zeytun, kətan toxumu, avokado və kolza daxildir.
SİA-nın məlumatına görə, endokrinoloq qeyd edib ki, omeqa-3 və omeqa-6 da daxil olmaqla mono- və çox doymamış yağ turşularının tərkibinə görə bu yağlar qida rasionuna daxil edilməlidir.
...Zeytun və günəbaxan yağları mono doymamış yağ turşuları, kətan yağı isə omeqa-3, xüsusilə də sinir sistemi üçün vacib olan alfa-linolenik turşu ilə zəngindir.
Kolza yağı omeqa-3 və omeqa-6-nın balanslaşdırılmış birləşməsinə malikdir və avokado yağında xolesterin səviyyəsini tənzimləyən oleik turşusu var.
...Qeyd edilir ki, kokos və palma yağları yüksək doymuş yağ tərkibinə görə böyük miqdarda istehlak üçün tövsiyə edilmir. Zeytun, avokado və kanola kimi təmizlənmiş yağlar yüksək temperatura davamlıdır və nəsə qızartmaq üçün uyğundur, lakin faydalı xüsusiyyətlərinin bir hissəsini itirirlər.
Təmizlənməmiş yağlar vitaminlər və aromalarla zəngindir, lakin qızdırmağa daha az dayanıqlıdır və saxlama müddəti qısadır - ən yaxşı şəkildə salatlar üçün istifadə olunur.
Mütəxəssis fındıq, toxum, avokado və balıqdakı tərkibini nəzərə alaraq gündə 1-2 xörək qaşığı (15-30 mililitr) bitki yağı istehlak etməyi məsləhət görür.
Müxtəlif pəhriz təmin etmək üçün, alternativ yağlar və trans yağları olan qidaları məhdudlaşdırın.
Nazlı Almuradova
Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə