Qanda şəkər hansı səviyyədə olsa insanlar daha uzun yaşaya bilər..?

Tədqiqatçılar iyirmi il ərzində minə yaxın insanın sağlamlığına nəzarət ediblər...

...Karbohidratlar qəbul etdikdən sonra qanda qlükoza səviyyəsində böyük artım, vaxtından əvvəl ölüm riskini göstərə bilər.

Yaponiyanın Tohoku Universitetinin alimləri belə qənaətə gəliblər.

SİA-nın məlumatına görə, araşdırmanın nəticələri PNAS Nexus jurnalında dərc olunub. Tədqiqatçılar iyirmi il ərzində minə yaxın insanın sağlamlığına nəzarət ediblər.

Könüllülər dörd ildən bir qlükoza tolerantlığı testindən keçirdilər. Bu standart üsul bədənin şəkərin emalı ilə necə mübarizə apardığını qiymətləndirməyə imkan verir: qlükoza səviyyəsi boş bir mədədə və şirin bir içki içdikdən 120 dəqiqə sonra ölçülür.

Təhlil göstərib ki, qlükoza yükündən bir saat sonra qan şəkərinin səviyyəsi nə qədər yüksək olarsa, ölüm riski bir o qədər yüksəkdir - hətta yaşa, artıq çəkiyə və pis vərdişlərə uyğunlaşdıqdan sonra...

Alimlər şəkərli diabet diaqnozu qoyulmamış normal qlükoza mübadiləsinə malik 595 iştirakçının məlumatlarına xüsusi diqqət yetiriblər.

“Kritik” şirin bir şey yedikdən sonra qanda qlükoza səviyyəsinin 170 mq/dl-ə yüksəlməsi idi. Balları bu həddi aşa bilməyən insanların təxminən 80 faizi tədqiqat başa çatdıqdan 20 il sonra hələ də sağ idi.

Qlükoza səviyyəsi daha yüksək olan qrupda, subyektlərin yarısından azı sağ qaldı. Alimlər həmçinin aşkar ediblər ki, qlükoza səviyyəsi aşağı olan iştirakçıların ürək xəstəliyi və xərçəngdən ölmə ehtimalı daha azdır.

...Qlükoza səviyyəsinin normal diapazonunda belə, erkən ölüm riskinin azaldığı müəyyən dəyərlər var.

Bunu aparıcı müəllif Dr. Junta Imai bildirib.

Nazlı Almuradova

Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə