Balın yeni heyrətamiz müalicəvi xüsusiyyətləri...

…Sidney Universitetinin alimləri üç növ avstraliyalı sancmaz arıların - Tetragonula carbonaria, Tetragonula hockingsi və Austroplebeia australis tərəfindən istehsal olunan balda güclü antibakterial xüsusiyyətlər aşkar ediblər.

SİA xəbər verir ki, “Applied and Environmental Microbiology” jurnalında dərc edilən araşdırmada məlum olub ki, bu bal hətta qızdırıldıqdan və uzun müddət saxlandıqdan sonra da müalicəvi keyfiyyətlərini saxlayır ki, bu da onu Avropa arılarından adi baldan fərqləndirir.

…Antibakterial fəaliyyəti əsasən hidrogen peroksiddən asılı olan Avropa balından fərqli olaraq, Avstraliya arı balında həm hidrogen peroksid, həm də mikroorqanizmlərə qarşı davamlı təsirini təmin edən unikal qeyri-peroksid komponentlər var. Bu xüsusiyyətlərin sabitliyi və çox yönlü olması balı qlobal sağlamlıq problemlərindən biri olan antibiotiklərə qarşı müqavimətlə mübarizədə perspektivli vasitəyə çevirir.

Tədqiqatın müəllifləri qeyd edirlər ki, müxtəlif arılardan və bölgələrdən alınan bal nümunələrində antibakterial aktivliyin ardıcıllığı müşahidə edilir və bu, kommersiya istifadəsi üçün imkanlar açır.

Bununla belə, istehsalın kiçik həcmi (hər bir pətəyə ildə təxminən yarım litr bal) miqyasının artırılmasına maneə olaraq qalır, baxmayaraq ki, daha az tələb olunan pətəyə qulluq bu problemi həll etməyə kömək edə bilər.

Əvvəllər alimlər sübut etmişdilər ki, bal antiseptik, iltihabəleyhinə və immunomodulyator xüsusiyyətlərinə görə kəskin və xroniki yaraların sağalmasını sürətləndirə bilər. Dərman balı, xüsusən də manuka, iltihabı adaptiv şəkildə tənzimləyə və toxumaların bərpasını stimullaşdıra bilər ki, bu da müxtəlif dəri lezyonlarının müalicəsində istifadə üçün perspektivlər açır.

Nazlı Almuradova

Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə