...Stenford alimləri qanda şəkərin sıçrayışını azaltmağın və həddindən artıq yeməklə mübarizə aparmağın yolunu tapdılar - sadəcə yemək sifarişini dəyişdirməklə.
SİA-nın məlumatına görə, Nature Medicine-də dərc edilən bir araşdırma, əvvəlcə tərəvəz və ya yumurta, sonra isə karbohidratların (məsələn, düyü və ya kartof kimi) yeyilməsinin qan şəkərinin səviyyəsinin daha yavaş yüksəlməsinə səbəb olduğunu müəyyən edib.
Bu, qəfil aclıq hisslərindən və lazımsız qəlyanaltılardan qaçınmağa kömək edir, yəni arıqlamağa kömək edir.
Təcrübədə bəzilərində prediyabet əlamətləri olan 55 könüllüyə əvvəlcə kiçik bir hissə lif, zülal və ya yağ, sonra isə düyü verilib.
Məlum olub ki, karbohidratlardan əvvəl lif və ya yumurta ağını yeyirsinizsə, qan şəkərinizin səviyyəsi əhəmiyyətli dərəcədə azalır.
Və yağ, sıçrayış gücünü azaltmasa da, başlanğıcını yavaşlatır. Bu vacibdir: qan şəkərində qəfil və erkən sıçrayışlar aclıq hissi yaradır və çəkinin artmasına kömək edir. Əgər pik daha gec gəlirsə və ya daha zəifdirsə, bu, daha uzun müddət toxluq hiss etməyə və həddindən artıq yeməməyə kömək edir. Müəlliflər vurğulayırlar ki, qida rasionunu dəyişmək o qədər də vacib deyil, yeməklərin sırasına nəzarət etməkdir. ...Əvvəlcə salatınızı və ya burgerinizi, sonra kartof kartofunuzu yeyin,- deyə tədqiqat müəllifi professor Maykl Snayder məsləhət görür.
2025-ci ilin aprelində avstraliyalı elm adamları sübut etdilər ki, arıqlamada yayla, bütün pəhriz saxlayanların qarşılaşdığı normal və qaçılmaz mərhələdir. 6,5 mindən çox insanın məlumatlarını təhlil edərək, arıqlama platosunun pəhriz səhvləri ilə deyil, bədənin fizioloji uyğunlaşması ilə əlaqəli olduğunu göstəriblər.
Nazlı Almuradova
Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə