...Yalnız iki həftəlik gündəlik manqo istehlakı postmenopozal qadınlarda qan təzyiqi və xolesterin səviyyəsini azaltmağa kömək edir.
SİA-nın məlumatına görə, Journal of American Nutrition Association (JANA) jurnalında dərc edilən bir araşdırma, fitonutrientlə zəngin meyvənin qısa bir kursunun belə kardiometabolik sağlamlığa faydalı təsir göstərə biləcəyini təsbit edib.
...Deməli, təcrübədə iştirak edənlər - 50-70 yaş arası artıq çəkili qadınlar - gündə 330 qram Ataulfo manqo pulpası yeyiblər.
İki həftədən sonra elm adamları sistolik təzyiq, orta arterial təzyiq və ümumi xolesterin səviyyələrində azalma qeyd ediblər.
Həm də məlum olub ki, manqo, kalorisi ilə müqayisə edilə bilən ağ çörəkdən fərqli olaraq, yeməkdən sonra qan şəkəri sıçrayışlarını yumşaq bir şəkildə hamarlayır.
Eyni zamanda, ilkin göstərici - qan mikrosirkulyasiyası - dəyişmədi və iltihab markerləri eyni səviyyədə qalıb.
Bununla belə, tədqiqatçılar hesab edirlər ki, daha uzun bir kurs və daha kiçik dozalar, normal pəhrizə yaxın, daha da aydın təsir göstərə bilər.
Qeyd etmək vacibdir: Manqonun tərkibində beta-karoten, C vitamini, kalium və həll olunan lif var, həmçinin müxtəlif polifenollarla zəngindir. Bu maddələr "pis" xolesterolun səviyyəsini azalda bilər və qlükoza mübadiləsini tənzimləməyə kömək edə bilər ki, bu da manqonu risk qruplarında ürək-damar xəstəliklərinin qarşısının alınması üçün potensial faydalı qida elementi edir.
Nazlı Almuradova
Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə