Sağlamlıq üçün təhlükəli olan albalı əlamətləri...

...Albalı tez-tez qida zəhərlənməsinə və allergik reaksiyalara səbəb olur, xüsusən də kimdənsə və ya şübhəli yerlərdən alınıbsa.

SİA-nın məlumatına görə, bunu toksikoloq və tibb elmləri namizədi Mixail Kutışov xəbərdarlıq edib

Kutuşovun diqqət etməyi tövsiyə etdiyi ilk şey albalının görünüşüdür.

...Yaxşı albalı sıx, elastikdir, çuxur, ləkə, çat və çürük əlamətləri yoxdur. Giləmeyvələrdə tünd ləkələr varsa və ya toxunmağa yapışqandırsa, onları götürməmək daha yaxşıdır. Albalı yığılandan sonra yetişmir, ona görə də yetişməmişsə - yaşıl və ya turş - dadlı olmayacaq.

Dəridə şübhəli parlaq parıltı, xüsusən də albalı uzaqdan gəlibsə, giləmeyvələrin kimyəvi müalicəsini göstərə bilər, Bundan əlavə, həkim, insanları gilas qoxusuna diqqət yetirməyə çağırıb.

Albalının turş və ya qıc qoxusu varsa, bu, xarab olmaqdan xəbər verir. Yaxşı giləmeyvə yüngül, təzə ətirli olur.

Həkimdən başqa bir tövsiyə: yaşıl və elastik gövdəli albalı seçmək daha yaxşıdır - bu təravət əlamətlərindən biridir, lakin onlar quru və ya qaradırsa, deməli, giləmeyvə uzun müddətdir ətrafda yatıb.

Həkimin fikrincə, qutuda çoxlu zədələnmiş meyvələr görsəniz, şirəsi sızırsa və ya milçəklər uçursa, giləmeyvə almamalısınız - bu, sanitar saxlama şəraitinin pozulmasından xəbər verir.

Nazlı Almuradova

Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə