...“Advances in Nutrition” jurnalında böyük bir meta-analiz nəşr edən tədqiqatçıların fikrincə, bütün şəkər bərabər yaradılmır. Onların məlumatlarına görə, şəkərli içkilər - soda və meyvə şirələri kimi - bərk qidalarda olan şəkərdən fərqli olaraq 2-ci tip diabetin inkişaf riskini əhəmiyyətli dərəcədə artırır.
SİA xəbər verir ki, tədqiqatda 500 mindən çox insanın məlumatları təhlil edilib. Gündə hər əlavə stəkan şəkərli soda şəkərli diabet riskini 25 faiz, şirə isə 5 faiz artırıb. Üstəlik, bütün qidalardakı şəkər nəinki riskləri artırmadı, hətta bəzi hallarda onların azalması ilə əlaqələndirildi.
Alimlər bunu udma sürəti ilə izah edirlər: maye şəkərlər sürətlə qana daxil olur və qlükozada kəskin sıçrayışlara səbəb olur.
Bərk qidalarda bu proses lif, zülal və ya yağlar tərəfindən yavaşlayır. Buna görə də, hətta təbii şirələr ən yaxşı seçim deyil, xüsusilə də böyük miqdarda...
...Müəlliflər vurğulayırlar ki, şəkəri ümumiyyətlə şeytanlaşdırmaq yox, onun mənbəyini nəzərə almaq vacibdir. Qidalandırıcı bütün qidaların təməli olmadan, hətta kiçik miqdarda "sürətli" şəkər maddələr mübadiləsini poza bilər.
...Əvvəllər Vaşinqton Universitetinin alimləri müəyyən etmişdilər ki, tip 2 diabet çəkiyə deyil, hipotalamusun həddindən artıq aktiv neyronlarına təsir etməklə idarə oluna bilər. Onları siçanlarda bloklamaq, bədən çəkisini və ya iştahı dəyişdirmədən qan şəkərinin səviyyəsini normallaşdırdı.
Nazlı Almuradova
Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə