Həkim çörəyi necə düzgün saxlamaq lazım olduğunu söyləyir..?

...Mədə-bağırsaq problemləri üzrə mütəxəssis Tatyana Akimova hesab edir ki, çörəyi saxlamaq üçün ən yaxşı üsul dondurmadır.

SİA-nın məlumatına görə, bu üsul o qədər də populyar deyil, lakin onun üstünlükləri var. Əvvəla, hər kəsə çoxlu çörək lazım deyil.

İkincisi, bir çox insanlar bu məhsulun sonradan dadlı olacağına şübhə edirlər.

Çörəyi düzgün saxlamaq üçün üç əsas yol var:

Otaq temperaturunda. Gündəlik istifadə üçün uyğundur. Çörəyi çörək qabında və ya parça torbada saxlamaq daha yaxşıdır. Bu şəraitdə 2-3 gün təzə qalır.

Soyuducuda. Çörək 5-7 gün saxlanıla bilər. Ancaq mənfi cəhətləri var: o, qoxuları udur, köhnəlmiş və ya kifləşə bilər. Bunun qarşısını almaq üçün çörəyi kağıza və ya kətan salfetinə sarın və kiçik deşikli çantaya qoyun.

Dondurucuda. Uzunmüddətli saxlama üçün idealdır. Çörəyi dilimlərə kəsin və folqa və ya yapışqan filmə sarın. Xidmət verməzdən əvvəl bir tosterdə və ya sobada yenidən qızdırın - dadı və toxuması demək olar ki, dəyişməz qalacaq.

SİA-nın əlavəsi: Taxıl məhsullarını +4 dərəcədə 12-24 saat saxladıqda, davamlı nişastanın miqdarı artır. O, nazik bağırsaqda həzm olunmur, yoğun bağırsağa daxil olur və orada faydalı bakteriyalar tərəfindən emal olunur.

Nəticə bağırsaq sağlamlığı, immunitet sistemi və faydalı mikroorqanizmlər üçün vacib olan qısa zəncirli yağ turşularıdır. Davamlı nişastanın kalorisi 2,4-2,9 kkal/q, tam həzm olunan nişastanın kalorisi 4,2 kkal/q-dır.

…Bu saxlama üsulu piylənmə və tip 2 diabetli insanlar üçün uyğundur, çünki davamlı nişasta zəif glisemik reaksiyaya səbəb olur. Bununla birlikdə, çəki və ya qan şəkəri səviyyəsini azaltmağa kömək edən heç bir sübut yoxdur. Bunlar bir çox amillərdən asılı olan mürəkkəb xəstəliklərdir...

Bunu artıq Akimova deyir.

Nazlı Almuradova

Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə