...Bədənin sağlamlığını və daxili orqanların normal fəaliyyətini qorumaq üçün gündəlik pəhrizinizi hazırlamaq üçün məsuliyyətlə yanaşmaq vacibdir.
Balanssız bir pəhrizin mənfi nəticələrinə ən həssas orqan olan qaraciyəri gücləndirməyə kömək edən qidalanmaya xüsusi diqqət yetirilməlidir.
SİA-nın məlumatına görə, bu barədə dietoloq Anastasiya Qoloborodkonun Facebook səhifəsində məlumat verilib.
Qaraciyər sağlamlığı məhsulları:
Kələm tərəvəzləri
Bu qrupa müxtəlif növ kələmlər (kohlrabi, ağ kələm, qırmızı kələm, şəkər əlavə edilməmiş turşu), brokoli, Brüssel kələmi, arugula, turp və daikon daxildir.
Bu qidalar detoksifikasiya proseslərini dəstəkləyən, zərərli metabolitləri çıxaran və xroniki iltihabı azaldan maddələr olan kükürd və sulforafanla zəngindir.
Fosfolipidlər
Lesitin zədələnmiş qaraciyər hüceyrələrini bərpa etmək üçün lazımdır. Onun mənbələri heyvan mənşəli məhsullardır: yumurta sarısı, sakatat, sümük üzərində ət və dəniz məhsulları.
Çuğundur
Bu tərəvəzin tərkibində qan damarlarını təmizləyən, qaraciyər hüceyrələrinin bərpasını təşviq edən və zülalın udulmasını yaxşılaşdıran betain var. Çuğundur bişmiş və ya çiy yeyilə bilər və ya qreypfrut və kərəviz ilə birləşdirilərək təzə sıxılmış şirələr hazırlana bilər.
Turş qidalar
Limon, əhəng və alma sirkəsi proteinlə zəngin qidalarla birləşdirildikdə xüsusilə faydalıdır. Onlar həzmə kömək edir və qaraciyər funksiyasını dəstəkləyir.
Acı otlar və ədviyyatlar
Zəncəfil, zerdeçal, cilantro, cəfəri, şüyüd, şüyüd, nanə, horseradish, yaşıl soğan və arugula acı bir dada malikdir və qaraciyəri stimullaşdırır, təmizləmə proseslərini təşviq edir.
Sarımsaq
Sarımsaq təbii antibiotikdir və qan şəkərini tənzimləyir. Tərkibində qaraciyərin sağlamlığını yaxşılaşdırmağa və xərçəng riskini azaltmağa kömək edən güclü antioksidant olan glutatyon var.
Glutation istehsalını stimullaşdıran məhsullar
Glutatyon qlutamin, sistein və qlisindən ibarətdir və qaraciyər hüceyrələri tərəfindən aktiv şəkildə sintez olunan mühüm antioksidantdır. Əlavə dəstək üçün diyetinizə avokado, qulançar, kartof və brassica tərəvəzləri daxil edin. Zeytun yağı
Yüksək keyfiyyətli soyuq preslənmiş yağ detoksifikasiya proseslərini aktivləşdirir və qaraciyərin fəaliyyətini dəstəkləyir.
Zerdeçal
Zerdeçalda əsas aktiv birləşmə olan curcumin iltihabı effektiv şəkildə azaldır, qaraciyərin fəaliyyətini yaxşılaşdırır və orqanizmin detoksifikasiyasına cavabdeh olan fermentlərin istehsalını stimullaşdırır.
Fermentasiya edilmiş qidalar
Fermentasiya edilmiş tərəvəzlər, kombucha və şəkərsiz bitki əsaslı qatıqlar bağırsaq və qaraciyər sağlamlığını dəstəkləyən üzvi turşular, probiyotiklər və autofermentlərlə zəngindir.
Bu qidalarla balanslaşdırılmış pəhriz qaraciyərin sağlamlığını qorumağa və ümumi sağlamlığı yaxşılaşdırmağa kömək edəcəkdir.
Nazlı Almuradova
Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə