...Fast food və şirin soda təkcə artıq çəki deyil, diş əti problemlərinə də səbəb ola bilər. Turku Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, artıq şəkər, işlənmiş karbohidratlar və qeyri-sağlam yağlar olan iltihab əleyhinə pəhriz xroniki iltihabın əsas göstəricisi olan C-reaktiv zülalın səviyyəsini artırır və periodontitin inkişaf riskini artırır.
SİA-nın məlumatına görə, bununla bağlı yazı EuroPerio11 portalında preprint kimi dərc edilib.
Tədqiqatda 3300-dən çox insan iştirak edib və onların səhhəti 11 il ərzində nəzarətdə saxlanılıb. Könüllülər pəhriz növünə və diş ətinin vəziyyətinə görə qruplara bölünürlər.
Məlum olub ki, müntəzəm olaraq şirin içkilər, bişmiş məmulatlar və fast food qəbul edənlərdə, xüsusən də mövcud periodontitdən əziyyət çəkənlərdə iltihabın səviyyəsi xeyli yüksək olub və bütün müşahidə müddəti ərzində sabit səviyyəni saxlayıb.
Alimlər qeyd edirlər ki, artıq çəki iltihabı daha da artıra bilər, lakin pəhrizin özü artıq nəzərə çarpan təsirə malikdir. Tədqiqat, iltihab əleyhinə pəhrizlərin periodontal xəstəliyi və bədəndə ümumi iltihabı artırdığını təsdiqləyib. Diş ətinin sağlamlığı təkcə gigiyenadan deyil, həm də pəhrizdən asılıdır - xüsusilə şəkər, fast food və işlənmiş qidaların uzun müddətli istehlakı ilə...
Nazlı Almuradova
Bütün xəbərlər Facebook səhifəmizdə